Lengyel tisztségviselő: politikailag elfogult az Európai Unió Bírósága

Külföld, 2021.05.06

Politikailag elfogultnak minősítette az Európai Unió Bíróságát Sebastian Kaleta lengyel igazságügyi miniszterhelyettes csütörtökön, egyebek mellett a Lengyelországot érintő ügyeket értékelő bolgár uniós főtanácsnoknak a kommunizmus idején befutott karrierjére hivatkozva.

Kaleta azt követően hívta össze sajtóértekezletét, hogy Evgeni Tancsev uniós főtanácsnok az Európai Bizottság által 2019-ben kezdeményezett eljárás keretében az uniós joggal ellentétesnek minősítette a bírák fegyelmi felelősségére vonatkozó 2017-es lengyel szabályozást.

A főtanácsnok indítványa nem köti a bíróságot, ugyanakkor a gyakorlat azt mutatja, hogy döntéshozatalkor az uniós bíróság gyakran azonos álláspontra helyezkedik vele.

Kaleta szerint az igazságügy terén "a brüsszeli elit" következetesen megkísérel beavatkozni Lengyelország "államberendezési szuverenitásába". "Jelenleg a politikai színház újabb felvonását követhetjük Brüsszelben" - tette hozzá.

Úgy látta: a "Lengyelország ellen irányuló támadást" Donald Tusk volt lengyel kormányfőhöz, az Európai Néppárt jelenlegi elnökéhez közelálló első uniós főtanáncsnok, Maciej Szpunar irányítja. A második, 2011-2014-es Tusk-kormány idején a külügyminiszter-helyettesi posztot betöltő Szpunar egyenesen a kormányposztról került az Európai Unió Bíróságához, ahol jelenleg kiosztja az elbírálandó ügyeket - mutatott rá Kaleta, hozzáfűzve: a Lengyelország számára kulcsfontosságú témákat Szpunar rendszeresen Evgeni Tancsev bolgár főtanácsnokra bízza.

Maga Tancsev pedig - folytatta Kaleta - "a kommunizmus idején szédületes jogászi karriert futott be", amely a kommunizmus bukása után a posztkommunista párt támogatásával továbbá is felfelé ívelt.

A lengyel kormánypolitikus kifogásolta, hogy az uniós bíróság olyan munkatársai, akiket politikai alapon neveztek ki, átpolitizáltnak találják a továbbra is a bírák által felügyelt lengyel igazságügyet.

A miniszterhelyettes szerint az Európai Unió, kettős mércét alkalmazva, megpróbálja megfosztani szuverenitásától és függetlenségétől az igazságügy reformját megvalósító Lengyelországot.

Varsó védeni fogja a lengyel szuverenitást - hangoztatta. Egyúttal örvendetesnek nevezte, hogy a lengyel alkotmánybíróság hamarosan megvizsgálja az Európai Unió Bíróságának jogosultságát a nemzeti hatáskörbe tartozó igazságügyi témák elbírálásához.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő márciusban a lengyel alkotmányjog és az uniós jog közötti hierarchiára vonatkozó indítványt nyújtott be a varsói alkotmánybírósághoz. A taláros testület az utóbbi években hozott döntéseiben a lengyel jog elsőbbségét állapította meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!