Lengyelország kész védelmi fegyvereket adni Ukrajnának

Külföld, 2022.02.01

Lengyelország kész védelmi fegyvereket adni Ukrajnának, köztük lőszereket, hordozható légvédelmi rendszereket és különböző drónokat (pilóta nélküli repülőgépeket) - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden, kijevi utazása előtt, ukrán médiajelentések szerint.

"Szolidaritást vállalunk ukrán szomszédainkkal, tekintettel az Oroszország felől érkező fenyegetésre. A szolidaritás és a szavak azonban ma már nem elegendőek, most tettekre van szükség. Emiatt és a kialakult rendkívül veszélyes katonai helyzetre tekintettel készek vagyunk védelmi fegyvereket is adni" - fogalmazott a lengyel kormányfő.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Lengyelország milyen katonai segítséget tervez nyújtani Ukrajnának, Morawiecki azt mondta: "lőszereket, Grom típusú hordozható légvédelmi rakétarendszereket és különféle típusú drónokat". Hozzátette, hogy Lengyelország ezen felül humanitárius segítséget is nyújt Ukrajnának.

Közölte: kijevi tárgyalásai alatt tisztázni kívánja, milyen katonai segítségre van szükségük az ukránoknak, hogy megvédhessék magukat egy esetleges orosz támadással szemben.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a Twitter-bejegyzésében hangsúlyozta, hogy Ukrajna nagyra értékeli Lengyelország jelentős támogatását.

Morawiecki kedden már tárgyalt is az ukrán kormányfővel, és közösen tartott sajtótájékoztatójukon közölte, hogy az ukrán-orosz válság tekintetében Lengyelország a legrosszabb forgatókönyvre is felkészül, noha reméli, hogy ez nem következik be. "Ha mégis, mi készen állunk az ukrán sebesültek fogadására, valamint Ukrajna állampolgárai egy részének evakuálására" - szögezte le.

Morawiecki elmondta, hogy Lengyelország érdekelt egy új ukrajnai gázvezeték megépítésében, az orosz Északi Áramlat-2 gázvezeték beindítását pedig "geopolitikai kockázatnak" nevezte. Hozzátette: közösen fordulnak Németországhoz azzal a felhívással, hogy ne indítsa el ezt a gázvezetéket, mert azzal Oroszország képes lesz Európát zsarolni. Berlinnek azt üzente, hogy "nem lehet egyik kézzel szolidaritást kifejezni Ukrajnával, a másikkal pedig aláírni az Északi Áramlat-2 tanúsító okmányait".

A lengyel kormányfő emlékeztetett arra, hogy Lengyelország most is szállít gázt Ukrajnának. Szavai szerint tárgyaltak ennek a mennyiségnek a növeléséről. "Ehhez meg kell valósítani bizonyos beruházásokat, amelyeket készek vagyunk végrehajtani" - tette hozzá.

Smihal kiemelte: Ukrajna lát perspektívát abban, hogy lengyelországi LNG-terminálokból importáljon földgázt, valamint lengyel és más európai vállalatok ukrajnai gáztározókat használjanak készleteik tárolására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!