Lengyelország újbóli biztonsági átvilágításra hazarendelte az Eurohadtest élén álló altábornagyát

Külföld, 2024.03.27

Azonnali hatállyal hazarendelték az Eurohadtest (Eurocorps) élén álló Jaroslaw Gromadzinski tábornokot, mivel a lengyel katonai elhárítás ismételt átvilágítási eljárást indított el az altábornagy biztonsági tanúsítványa kapcsán - közölte szerdán a varsói nemzetvédelmi tárca.

A közlemény szerint az altábornagyot "a róla előkerült új információk okán" elindított újbóli átvilágítás miatt mentették fel a strasbourgi székhelyű, többnemzetiségű hadtestben betöltött posztjáról, a folyamatosság biztosítása érdekében pedig azonnali hatállyal egy másik tábornokot jelölnek a helyére.

Az újonnan előkerült értesülések mibenlétéről részleteket nem közöltek.

Jaroslaw Gromadzinski altábornagy az előző kormány idején, tavaly júniusban lett az Eurohadtest parancsnoka, ő volt az első lengyel a testület élén.

Lengyelország 2022 óta tagja az Európai Unió és a NATO kötelékében gyorsreagálású erőként működő, hat úgynevezett keretállamból (Lengyelországon kívül Németország, Franciaország, Spanyolország, Belgium, Luxemburg) és négy társult országból (Olaszország, Görögország, Románia, Törökország) álló, általában humanitárius vagy békefenntartó missziókban részt vállaló Eurohadtestnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!