Leszavazták a szenátusban Biden javaslatát az obstrukció megszüntetéséről és a választási törvény megváltoztatásáról

Külföld, 2022.01.20

Két demokrata párti szenátor voksával az 50 fős republikánus frakció szerdán leszavazta Joe Biden amerikai elnök javaslatát a szenátusi obstrukciós eljárás megszüntetéséről és az amerikai választási eljárási törvény pártpolitikai alapon történő megváltoztatásáról - jelentette a The Washington Times nevű amerikai napilap csütörtökön.

A jobboldali-konzervatív politikai napilap online cikke szerint a szenátus 52-48 arányban leszavazta Charles Schumer demokrata többségi vezető indítványát a szenátusi obstrukciós eljárás reformjáról. Két mérsékelt, demokrata párti szenátor: Joe Manchin nyugat-virginiai és Kyrsten Sinema arizonai szenátor is a Republikánus Párt álláspontja mellett szavazott.

A republikánusok azzal vádolták a demokratákat, hogy annak reményében akartak megszabadulni a szenátusi obstrukció intézményétől, hogy megfelelő támogatást gyűjtsenek az egyes törvényjavaslatokat egyszerű többséggel megszavazható eljárás, az úgynevezett "nukleáris opció" mellé. A republikánusok szerint a több évszázados politikai hagyomány alapján a jelenleg 100 fős szenátusban a 60 fős szavazati küszöb eltörlése csak tovább növelte volna az Egyesült Államok rendkívüli politikai és társadalmi megosztottságát.

A demokraták azzal érveltek, hogy az obstrukció megszüntetése lett volna az egyetlen megoldás arra, hogy megszavazhassák Biden elnök javaslatát az amerikai választási eljárási törvény átalakítására.

A lényegében a választási törvény átalakítását célzó két elnöki javaslat a Fehér Ház prioritásai közé tartozott, és a republikánus párti kormányzók által vezetett államokban a 2020-as elnökválasztások óta elfogadott, a választások tisztaságát és jogszerűségét erősíteni hivatott intézkedések eltörlését célozta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!