Letartóztatták az orosz Golosz választásmegfigyelő csoport társelnökét

Külföld, 2023.08.18

Elrendelte egy moszkvai bíróság Grigorij Melkonyjanc, a Golosz választásmegfigyelő csoport társelnökének előzetes letartóztatását, három héttel a kitűzött regionális választások előtt.

Melkonyjanc ellen azon a címen indult eljárás, hogy a nyomozóhatóság szerint a Golosz együttműködik az Európai Választásmegfigyelő Szervezetek Hálózatával (ENEMO), amelyet Oroszországban 2021 szeptemberében a főügyészség nemkívánatos szervezetnek minősített. A Goloszt az orosz igazságügyi minisztérium 2021 augusztusában a külföldi ügynökszervezetek közé sorolta.

Csütörtökön vált ismertté, hogy Golosz mozgalom társelnöke és több regionális koordinátora ellen nyomozás folyik. Melkonyjanc ügyvédje, Mihail Birjukov ügyvéd az Interfax hírügynökségnek azt mondta, hogy megbízója tagadja a nyomozás állításait, és hogy a Golosz abbahagyta az együttműködést az ENEMO-val, miután nemkívánatosnak nyilvánították.

Oroszországban szeptember 8-10. között húsz régióban kormányzót és négy egyéni körzetben parlamenti képviselőt választanak, jövő márciusban pedig a tervek szerint elnököt is. Sztanyiszlav Andrejcsuk, a Golosz társelnöke hangot adott álláspontjának, melyszerint a hatóságok ennek a két politikai erőpróbának a társadalmi megfigyelését akarják megakadályozni. Melkonyjanc előzetes letartóztatását október 17-ig rendelte el a bíróság.

A Golosz 2000-ben alapult meg a választói jogok védelmére. A csoport annak idején ellenzéki tüntetéseket váltott ki, amikor kijelentette, bizonyítékokai vannak rá, hogy csalásokat követtek el mind a 2011-es parlamenti, mind pedig a 2012-es elnökválasztás során, amelynek eredményeként Vlagyimir Putyint visszatérhetett a Kremlbe egy harmadik ciklusra.

Ella Pamfilova, az orosz Központ Választási Bizottság elnöke egy szolnyecsnogorszki fórumon pénteken azt hangsúlyozta, hogy Oroszország választási rendszere erős és nem függ a választási bizottsági tagok politikai nézeteitől, mert egy globális cél, a választópolgárral való munka köti őket össze. Hozzátette, hogy Oroszországnak "nincs szüksége" a nyugati felfogású demokráciára, mert abban szerinte a kisebbség uralkodik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!