Leváltották a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének főtitkárát

Külföld, 2018.11.02

Leváltotta a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének főtitkárát, az örmény Jurij Hacsaturovot pénteken a védelmi tömörülés tanácsa.

A tisztségviselő visszahívását Jereván kezdeményezte. Hacsaturovot Örményországban azzal vádolták meg, hogy Robert Kocsarján volt köztársasági elnökkel és Mikael Arutyunyján volt védelmi miniszterrel együtt 2008 februárjában és márciusában részt vett az alkotmányos rend megdöntésében. A biztonsági szervek és a tüntetők összecsapásai következtében tíz ember - nyolc civil és két rendőr - életét vesztette akkor és több mint 250-en megsérültek.

Az örmény nyomozók állítása szerint Kocsarján - aki 1998 és 2008 között volt Örményország elnöke - társaival együtt megpróbálta megdönteni az alkotmányos rendet a 2008 februári elnökválasztást követően, amelyet a szövetségesük, Szerzs Szargszján nyert meg.

Az akkori ellenzéki jelölt, Levon Ter-Petroszján hívei vitatták az
eredményt, több tízezren tüntettek hetekig Jerevánban. A zavargások hatására Kocsarján - hivatalban lévő államfői minőségében - szükségállapotot vezetett be három hétre, az örmény parlament pedig megszigorította a gyülekezési jog feltételeit. Kocsarján intézkedéseit azzal indokolta annak idején, hogy tüntetők "tüzet nyitottak fegyvertelen rendőrökre".

Az 1992-ben megkötött taskenti szerződés alapján létrejött Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének Oroszország, Fehéroroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán, és Tádzsikisztán a tagja. A főtitkári teendőket ügyvivőként az eddigi helyettes, az orosz Valerij Szemerikov látja el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!