Leváltották a Roszkoszmosz emberes űrrepülési programjainak igazgatóját

Külföld, 2021.06.11

Leváltották Szergej Krikaljovot, a Roszkoszmosz orosz állami űrvállalat emberes űrrepülési programjaiért felelős ügyvezető igazgatóját - közölte a a cégre hivatkozva péntek este a Moszkovszkij Komszomolec című napilap.

A hivatalos tájékoztatás szerint Krikaljovot az új orosz űrállomás (Orosz Orbitális Szolgálati Állomás, ROSZSZ) előzetes tervének előkészítésével összefüggésben bocsátották el. Feladatát Alekszandr Blosenko vette át, aki a cégen belül eddig a fejlesztési és tudományos programok felelőse volt.

A lap úgy értesült, a vállalat vezetésének egyetlen űrhajós tagja leváltását a Roszkoszmoszban azzal indokolták, hogy "megsértette a vállalati etikát", amikor két napja a cég felügyelőbizottsága előtt határozottan nem értett egyet a vezetőség egyik döntésével. Krikaljov tanácsadói beosztást kapott Dmitrij Rogozin vezérigazgató mellett.

Szergej Krikaljov 2005 októberétől 2015 júniusáig összesítésben űrrepülési rekorder volt: a kozmonauta hat misszió során 803 napot töltött a világűrben. Az általa felállított világcsúcsot Gannagyij Padalka döntötte meg.

Krikaljov egyike annak a négy embernek, aki megkapta a Szovjetunió Hőse és az Oroszországi Föderáció Hőse címet is. 2016 március 31. óta felügyelte az emberes programokat a Roszkoszmosznál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!