Líbia - Az Európai Unió fokozza a líbiai válság békés és politikai megoldása érdekében tett erőfeszítéseit

Külföld, 2020.01.08

Az Európai Unió fokozza erőfeszítéseit a líbiai válság békés és politikai megoldása érdekében - olvasható az európai uniós vezetők és Fájez esz-Szarrádzs, a nemzetközileg elismert líbiai kormány miniszterelnöke szerdai brüsszeli találkozói után kiadott közleményben.

A líbiai kormányfő Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, Josep Borrell-lel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével és Heiko Maas német külügyminiszterrel találkozott a belga fővárosban a nap folyamán.

Charles Michel újfent azt hangsúlyozta, hogy a líbiai válságra nem lehet katonai beavatkozás a válasz, a konfliktust megoldásához csakis politikai folyamat vezethet. "Líbia számára most az a legfontosabb, hogy saját maga határozza meg az ország jövőjét" - jelentette ki.

Charles Michel továbbá közölte, az EU teljes mértékben támogatja az ENSZ békekezdeményezéseit és a berlini folyamatot, amely szintén a polgárháború befejezését hivatott elősegíteni. Ez utóbbi keretében különböző nemzetközi partnerek, köztük Törökország bevonásával próbálják újraindítani a líbiai rendezéshez vezető politikai folyamatot. Heiko Maas tájékoztatása szerint a líbiai kormányfő szintén támogatásáról biztosította e folyamatokat.

Az Európai Tanács elnöke emellett kitért a tavaly novemberben a török és a líbiai kormány által a Földközi-tenger térségéről szóló gazdasági, továbbá biztonsági és katonai együttműködésről aláírt memorandumra, és nyomatékosította az EU egységes álláspontját, miszerint a megállapodás sérti a harmadik államok jogait és a nemzetközi tengerjogot.

A líbiai válság a napokban éleződött ki újra, amikor is Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap este bejelentette, hogy török katonákat küld az országba az egységkormány támogatása érdekében, az ország déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok ellenében, aki tavaly áprilisban indította meg csapatait a főváros, Tripoli elfoglalására.

Az EU vezetői egyúttal óva intették a líbiai kormányfőt, hogy török katonákat engedjen az ország területére, és szorgalmazták, hogy tegyen a tűzszünet érdekében. Heiko Maas német külügyminiszter kiemelte, meg kell akadályozni, hogy Líbiában a szíriaihoz hasonló polgárháború alakuljon ki. Mint mondta, el akarják kerülni, hogy Líbia olyan háború színterévé váljon, amelyben a rivális hatalmak az egyik fél mellé állva vívják meg harcukat egymás ellen.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák, illetve helyi csoportok igyekeznek ellenőrzésük alá vonni.

Míg a nemzetközileg elismert kormányt Törökország támogatja, addig a Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA), amely a legnagyobb és legjobban szervezett az ország számos milíciája közül, élvezi Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Oroszország támogatását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!