Liz Truss: a gazdasági-politikai elit és a jegybank torpedózta meg a tavalyi adócsökkentési tervet

Külföld, 2023.09.18

Liz Truss volt brit miniszterelnök szerint "a gazdasági-politikai elit és a jegybank" torpedózta meg kormányának tavalyi nagyszabású adócsökkentési tervét. A tavaly szeptemberben bemutatott program ismertetését évtizedek óta példátlan piaci felfordulás követte, amelybe - alig másfél hónappal megválasztása után - Truss is belebukott.

A volt konzervatív párti kormányfő az Institute for Government (IfG) nevű, a kormányzati tevékenység elemzésére szakosodott független londoni gazdasági tanácsadó és kutatóműhely hétfői rendezvényén felszólalva kijelentette: a piacokat már előzőleg destabilizálta az a tény, hogy a Bank of England - a brit jegybank - az akkori inflációs környezetben túl lassú ütemben emelte alapkamatát.

Hozzátette: ebben a helyzetben gyűrűzött át a piacokra "a gazdasági-politikai elit" által az adócsökkentési tervre adott reakció.

Truss elismerte: azért kényszerült a program csaknem teljes visszafordítására, mert a brit piacok teljes összeomlásának veszélye rémlett fel.

Elismerte azt is, hogy sietve próbálták bevezetni a programot, de ezt azzal indokolta, mivel választók a brit EU-tagságról rendezett - a kilépést pártolók szűk többségű győzelmével végződött - népszavazáson, valamint a jelentős konzervatív győzelmet eredményező 2019-es parlamenti választáson is "a változásra voksolt", és ennek végrehajtására korlátozott volt az idő.

Liz Truss szerint nem volt valós a program ismertetése után közkeletűvé vált piaci becslés, amely szerint a kormánya által előterjesztett adócsökkentési csomag 45 milliárd fontos (20 ezer milliárd forintos) rést ütött volna a költségvetésen.

A volt brit miniszterelnök szerint a kis állam eszméje "ma már nem divatos, a növekedésellenes koalíció erőteljes tényezővé vált, amelynek része a gazdasági-politikai elit, a nagyvállalati szféra, sőt a Konzervatív Párt parlamenti frakciójának egy része is".

Truss hétfői beszédében kijelentette, hogy a helyzet ma is ugyanolyan sürgető, mint egy éve, és adócsökkentésekre, valamint az energiaipari cégek kiugró profitjára kivetett különadók visszavonására szólította a Rishi Sunak vezette jelenlegi konzervatív kormányt.

Liz Truss tavaly október 20-án mondott le, miután a pénzügyminisztere, Kwasi Kwarteng által nem sokkal korábban előterjesztett átfogó - a piaci szereplők által azonban finanszírozhatatlannak ítélt - adócsökkentési program sürgős jegybanki beavatkozást is igénylő hatalmas pénzügyi felfordulást okozott.

A program egy évvel ezelőtti bejelentése után mélységi rekordokra - egyes időszakokban az árfolyamparitás közelébe - zuhant a font árfolyama a dollárral szemben, az irányadó brit állampapírok hozama meredek emelkedéssel meghaladta a görög államadósság finanszírozási költségeit, és a Bank of England a pánik csitítása végett rendkívüli államkötvény-vásárlási intervencióra kényszerült.

Truss, aki Margaret Thatcher és Theresa May után az Egyesült Királyság harmadik női miniszterelnöke volt, alig 45 napig állt a kormányzó brit Konzervatív Párt és a kormány élén, így a brit politikatörténetben ő töltötte be a legrövidebb ideig a pártvezetői és a miniszterelnöki tisztséget.

Liz Truss nem először vádol külső szereplőket bukásának előidézésével. Nemrégiben, a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapban közölt cikkében azt írta, hogy "nagyhatalmú nemzetközi szereplők" összehangolt erőfeszítéssel érték el korai távozását.

A cikkben Truss e "külső beavatkozás" részesének nevezte Joe Biden amerikai elnököt is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!