Ljubljana: a kölcsönösség elvére hivatkozva Oroszország kiutasított egy szlovén diplomatát

Külföld, 2024.04.12

Oroszország nemkívánatos személynek nyilvánította pénteken a moszkvai szlovén nagykövetség egyik diplomatáját, válaszul arra, hogy Szlovénia a múlt hónapban kiutasított egy orosz diplomatát - erősítette meg a szlovén külügyminisztérium.

Közölték: az érintettnek jövő péntekig kell távoznia Oroszországból, de ez nem jelenti azt, hogy a moszkvai nagykövetségen dolgozók száma csökkenni fog, mivel a lehető leghamarabb új diplomatát küldenek Moszkvába.

A szlovén külügyi tárca adatai szerint jelenleg hatan dolgoznak a moszkvai nagykövetségen - a nagykövet, további három diplomata és kétfős kisegítő személyzet.

Az orosz közlésekre hivatkozó szlovén sajtó szerint Darja Bavdaz Kuret moszkvai szlovén nagykövetet pénteken beidézték az orosz külügyminisztériumba, és átadtak neki egy jegyzéket, amely szerint az egyik diplomatájuknak távoznia kell az országból.

A döntés előzménye, hogy a szlovén külügyminisztérium március 21-én arról értesítette a ljubljanai orosz nagykövetséget, hogy a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény alapján kiutasít egy orosz diplomatát. Az érintett nevét nem hozták nyilvánosságra, de médiajelentések szerint Szergej Lemesev alezredes, a katonai attasé helyettese volt, aki március 27-én el is hagyta Szlovéniát.

Lemesev kiutasításakor az orosz külügyminisztérium már jelezte: reagálni fog a lépésre.

Az orosz minisztérium honlapja szerint az orosz diplomata kiutasítását nyíltan barátságtalan lépésnek tartják, amely része annak az általános szlovén politikának, amely az Oroszországgal való kapcsolatok lerombolására irányul. "Az ilyen romboló politika következményeiért a felelősség teljes egészében Szlovéniát terheli" - húzták alá.

Az Európai Unió tagállamai már több száz orosz diplomatát utasítottak ki válaszul az Ukrajna ellen több mint két éve indított háborúra. Ljubljana tavaly április elején arra kötelezte Oroszországot, hogy a ljubljanai orosz nagykövetség diplomatáinak és technikai személyzetének létszámát csökkentse a moszkvai szlovén nagykövetség létszámára. Akkor a 33 fős személyzet 25 tagja távozott az országból.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!