Maas: minél hamarabb rendezni kell Szerbia és Koszovó kapcsolatát

Külföld, 2021.04.23

A két ország kapcsolatának mihamarabbi rendezésére szólította fel Szerbiát és Koszovót Heiko Maas német külügyminiszter pénteken.

A német diplomácia vezetője csütörtökön Koszovóba, pénteken pedig Szerbiába látogatott, és arra kérte a feleket, találjanak megoldást a fennálló viszonyra, és rendezzék kapcsolatukat.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, ám Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. A két fél között 2013-ban kezdődött a kapcsolat normalizálását célzó párbeszéd, ám előrelépés nem történt, noha a kapcsolat rendezése mindkét fél európai integrációjának a kulcsa.

Belgrádban Heiko Maas kiemelte: itt az ideje folytatni a normalizációs folyamatot. Nemcsak a látszat kedvéért kell fenntartani a párbeszédet, hanem eredményeket is el kell érni - fogalmazott a német külügyminiszter, majd hozzátette: Németország kész segíteni a tárgyalásokat.

Szerbia is kész arra, hogy folytassa a tárgyalásokat - hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök a közös sajtótájékoztatón. Mint mondta, kompromisszumos megoldásra van szükség. Nincs szükség befagyasztott konfliktusokra, mert azokat könnyen "ki is lehet olvasztani" - fogalmazott a szerb államfő, és azt hangsúlyozta, a szerbek érdeke az, hogy az albánokkal békében éljenek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!