Macron szerint a külföldi beavatkozás a legrosszabb, ami történhet Fehéroroszországban

Külföld, 2020.08.28

Emmanuel Macron francia államfő szerint egy esetleges orosz beavatkozás Fehéroroszországban a legrosszabb, ami történhet.

"Minden külföldi beavatkozás Fehéroroszországban a válság nemzetközivé válásához vezetne, és a legrosszabb lenne egy orosz beavatkozás" - mondta a francia elnök egy a hivatalában, újságírókkal folytatott kötetetlen sajtóbeszélgetésen.

A kérdés azért merült fel, mert Vlagymir Putyin orosz elnök csütörtökön a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy fehérorosz kollegája, Aljakszandr Lukasenka kérésére elkülönített "orosz erőket mindaddig nem fogják bevetni, amíg a szélsőséges elemek politikai jelszavakkal takarózva nem lépnek át bizonyos határokat, és nem kezdenek banditizmusba, nem kezdenek el házakat, bankokat felgyújtani, és nem próbálnak meg közigazgatási épületeket elfoglalni".

Angela Merkel német kancellárral együtt "nem szeretnénk, ha megismétlődne az, ami Ukrajnában történt" - mondta Macron a francia hírügynökség tudósítása szerint. A francia elnök szerint semmilyen külföldi beavatkozás sem kívánatos Fehéroroszországban.

"Az a szándékunk, hogy Oroszországot párbeszédre kötelezzük Fehéroroszországgal, azért, hogy segítsen nekünk meggyőzni Lukasenka elnököt abban, hogy muszáj elfogadnia az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közvetítését" - hangsúlyozta Macron.

"Amit Putyin elnök tudott Merkel kancellárnak és nekem mondani, az annyi, hogy ő támogatja az EBESZ közvetítését, de Lukasenka elnök nem. Ezért erőfeszítéseket tesz, hogy segítsen minket ebben az irányban" - tette hozzá.

Fehéroroszországban huszadik napja ellenzéki tüntetések zajlanak az elnökválasztás óta, amelyen Lukasenka megszerezte sorban a hatodik államfői mandátumát. Lukasenka szerint ezeket a tüntetéseket országában külföldről irányítják, az ellenzék ezt tagadja. Az elnök augusztus közepén kijelentette, hogy ígéretet kapott Moszkvától arra, hogy segít megőrizni a biztonságot az országban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!