Macron üdvözölte Zelenszkij bátorságát és eltökéltségét

Külföld, 2019.06.17

Emmanuel Macron francia államfő üdvözölte Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök bátorságát és eltökéltségét a kelet-ukrajnai konfliktus békés rendezésében, és megemlítette egy párizsi csúcstalálkozó lehetőségét, amennyiben Moszkva és Kijev konkrét gesztusokat tesz előzetesen.

"Számos ambícióval rendelkezik hazája számára, hatalmas bátorsága volt és van" - mondta hétfőn a francia elnök, miután a hivatalában fogadta ukrán kollegáját.

Volodimir Zelenszkij elnökké választása óta első kétoldalú külföldi látogatását tette Párizsban.

"Ebben a helyzetben Franciaország szerepe, hogy ön mellett álljon és segítse abban, hogy sikeres legyen. Ezt fogjuk tenni" - hangsúlyozta Emmanuel Macron az új ukrán elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján. A francia államfő üdvözölte Volodimir Zelenszkij "erős modernizációs" szándékát a hazája "mély átalakítására", valamint az "ukrán gazdasági és politikai rendszer változására" vonatkozó elképzeléseit.

Miután az új ukrán elnök az elnökválasztási kampány során viszonylag keveset beszélt szakpolitikai kérdésekről, a párizsi sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az előző vezetéshez hasonlóan továbbra is Nyugat-barát politikát kíván folytatni, és reformokkal akar a korrupció ellen harcolni. Megerősítette, hogy kész tárgyalást kezdeni Oroszországgal az elmúlt öt évben csaknem 13 ezer áldozatot követelő kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus lezárásáról.

A Kijev és Moszkva közötti viszony Zelenszkij megválasztása óta egyelőre nem mutatta a javulás jegyeit, s az ukrán vezetés a nyugati országokhoz hasonlóan továbbra is azzal vádolja Oroszországot, hogy anyagilag és felszereléssel is támogatja a kelet-ukrajnai szeparatistákat.

Emmanuel Macron megemlítette egy párizsi csúcstalálkozó lehetőségét Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, valamint Angela Merkel német kancellár részvételével a minszki folyamat felélesztésére és a normandiai formátumú tárgyalások folytatására, amennyiben az ukrán és az orosz fél előzetesen jelzi, hogy az előrelépés szándékával kíván a tárgyalóasztalhoz ülni.

"Ha eljön a pillanat, az állam- és kormányfők a normandiai formátumban összeülhetnek Párizsban, hogy rögzítsék a két fél általi előrelépéseket és segítsék a tárgyalásokat, de ez előzetesen olyan előrelépéseket, gesztusokat feltételez, amelyeken a következő hetekben együtt kell dolgoznunk, és amelyek indokolnának több kezdeményezést" - fogalmazott a francia elnök. "Meg kell arról bizonyosodnunk, hogy elképzelhetők gesztusok mindkét részről" - tette hozzá.

Emmanuel Macron üdvözölte, hogy az új ukrán elnök elkötelezett a "fegyverek elhallgattatására, és a hogy kezet nyújtson a szeparatista övezetekben az ukrán embereknek, és tető alá hozza a minszki egyezményt a konfliktus rendezéséről, annak érdekében, hogy újraegyesítse a hazáját".

Május 22-én Emmanuel Macron és Angela Merkel együtt kérte Vlagyimir Putyint arra, hogy "Oroszország tegye meg a gesztusokat a párbeszédhez szükséges feltételek megteremtéséhez" Ukrajna keleti részén.

"Lehetetlen békét teremteni katonai eszközökkel. A béke kulcsa a diplomáciai nyomásgyakorlás (Oroszországra) a szankciókon keresztül, amelyek megtartását kérem" - mondta az ukrán elnök.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!