Magas magyar állami kitüntetéseket adtak át kárpátaljai magyar közéleti személyiségeknek

Külföld, 2022.09.17

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke magas állami kitüntetéseket adományozott hét kárpátaljai közéleti személyiség számára, a kitüntetéseket szombaton adták át Beregszászon, a Perényi Kultúrkúriában.

Az ungvári magyar főkonzulátus és a beregszászi magyar konzulátus közös szervezésében megtartott ünnepségen az államfő nevében Bacskai József főkonzul a kárpátaljai magyarság érdekében végzett tevékenysége elismeréseként - az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából - átnyújtotta a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést Komári Ibolya pedagógusnak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Kisbégányi Alapszervezete elnökének, Ráti Éva pszichológusnak, a Nagydobronyi Református Líceum korábbi igazgatójának, Seres Jánosnak, a Tiszapéterfalvi Református Líceum lelkészigazgatójának és Takár Károlynak, a KMKSZ nyugalmazott munkatársának.

Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült Horkay Mária, a KMKSZ alapító tagja, Kocsis Mária, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium tanára és Magyar Vita, a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum igazgatója.

Bacskai József köszöntőjében kiemelte, hogy idén újra a magyar kormány támogatásával felújított egykori Perényi kastélyban került sor a rendezvényre, mivel - mint fogalmazott - "ez az a hely, amely méltó keretet biztosít magas állami kitüntetések átadására".

Kiemelten köszöntötte a magyar érdekvédelmi szervezeteknek és történelmi egyházaknak azokat a képviselőit, vezetőit, akik részt vettek a rendezvényen. Szavai szerint a mostani nehéz helyzetben a közösség tagjainak "óriási erőt ad az, ha látják azokat a vezetőket, akik helyben vannak, azokat a kitüntetetteket, akik itt vannak, és velük együtt küzdenek a mindennapokban".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!