Magas rangú republikánus szenátornak is meg kell jelennie a 2020-as választások utáni eseményeket vizsgáló vádesküdtszék tárgyalásán

Külföld, 2022.08.15

Tanúskodnia kell a vádesküdtszék előtt Lindsey Graham magas rangú republikánus szenátornak a 2020-as amerikai választások utáni eseményekről zajló vizsgálatban - döntött egy szövetségi bíró hétfőn.

Az amerikai törvényhozás felsőházának dél-karolinai szenátora és ügyvédei eddig azzal érveltek, hogy a szenátori tisztség mentességet biztosít számára az alól, hogy megjelenjen a vizsgálati tárgyaláson, és azt kérték a bíróságtól, hogy törölje az idézést. A mostani bírói döntés szerint szenátori pozíciója nem jelent védelmet Graham számára ebben a jogi eljárásban.

A vizsgálatot egy kerületi ügyész, Fani Willisz indította tavaly, kérésére különleges vádesküdtszék alakult, amelynek joga van idézést is kiadni. Az ügyész a múlt hónapban fordult kérvénnyel az esküdtszékhez, amelyben Donald Trump hét tanácsadójának és munkatársának tanúként való meghallgatását kérte.

Az ügyészek jelezték, hogy Lindsey Graham szenátort azokról a telefonhívásokról kérdeznék, amelyeket Georgia állam vezető kormánytisztviselőivel folytatott a 2020-as választásokat követő hetekben, amikor a szoros választási eredmény nyomán Donald Trump és támogatói több fórumon is megpróbálták elérni a szavazatok újraszámlálását, és kétségbe vonták a választás tisztaságát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!