Magasabb bérekért sztrájkolnak az oktatási dolgozók Horvátországban

Külföld, 2019.10.10

Horvátország-szerte közel ezer általános és középiskolában szünetel a tanítás csütörtökön, miután kudarcba fulladtak a szakszervezetek tárgyalásai a kormánnyal a pedagógusok által követelt 6 százalékos béremelésről - közölte a helyi sajtó.

Az oktatási intézmények arra kérték a szülőket, hogy ne küldjék gyerekeiket a sztrájkoló intézményekbe, csak ha valóban nincs más lehetőségük.

"A sztrájk nem a szülők és gyerekek ellen szól, hanem harc a jobb oktatásért, a jobb jövőért és méltóságért Horvátországban" - üzenték a szakszervezetek vezetői.

Csütörtökön országszerte az oktatásban dolgozók mintegy 75 százaléka nem vette fel a munkát. Péntektől úgynevezett körkörös sztrájkba lépnek a tanárok, ami annyit jelent, hogy naponta más-más megye pedagógusai sztrájkolnak, amíg a kormány nem teljesíti követeléseiket.

A kormány 2 százalékos béremelést ajánlott a szakszervezeteknek október 1-jétől, és további 2 százalékos növekedést jövő év június 1-jétől, de a szakmai szervezetek ezt elutasították.

A pedagógusok béremelési követelésének elutasítása a kormányon belül is feszültséget okozott. A kisebbik koalíciós partner, a liberális Horvát Néppárt (HNS) vezetése szerdán úgy döntött, amennyiben nem teljesülnek a tanárok követelései, úgy nem szavazzák meg a jövő évi költségvetést, és kilépnek a kormányból.

Ivan Vrdoljak, a HNS elnöke a sajtónak úgy nyilatkozott: az oktatási reform miatt léptek koalícióra a jobboldali Horvát Demokratikus Közösséggel (HDZ), valamint azért, hogy stabilitást teremtsenek.

"Amennyiben a jövő évi költségvetés nem tartalmazza tanáraink és tanítóink fizetésnövekedését, nem fogjuk megszavazni, és akkor az is tárgytalan, hogy a kormányban maradjunk" - mondta Vrdoljak.

Hozzátette: nem zsarolni akarják a kormányt, de HNS-nek fontos, hogy az oktatási reformja folytatódjon, ennek pedig része a pedagógusok anyagi helyzetének javítása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!