Magnyitszkij-ügy - Orosz főügyész: Bill Browder öt bűnügy gyanúsítottja

Külföld, 2019.04.10

Öt bűnügyben gyanúsított Oroszországban Bill Browder brit befektető, a 2009-ban börtönben elhunyt Szergej Magnyitszkij orosz könyvelő volt munkaadója - jelentette ki Jurij Csajka orosz főügyész szerdán Moszkvában a parlament felsőháza előtt.

Csajka szerint Browdert egyebek között emberöléssel, bűnszövetkezet létrehozásával és több mint 5 milliárd rubelnyi elsikkasztott költségvetési pénz tisztára mosásával vádolják. (A rubel jelenleg mintegy 4,4 forintot ér.) A főügyész rámutatott, hogy az orosz bíróság már csalónak nyilvánította a pénzembert, és kifejezte reményét, hogy más országokban is felelni fog azért, amit tett.

Kifejtette, hogy egy amerikai bíróság egy orosz állampolgár ellen az Egyesült Államok által indított eljárásban elvetette az ügyészség Magnyitszkij-törvényre való hivatkozását, azzal érvelve, hogy a jogszabályt "a benne foglalt, William Browder külföldi állampolgár megalapozatlan állításain alapuló információk objektív ellenőrzése nélkül" fogadták el. Az orosz főügyész szerint ugyanez az amerikai bíróság kizárta a bizonyítékok közül az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) a Magnyitszkij-ügyben hozott határozatát, amelyeket "elfogadhatatlan, szakmaiatlan, hiteltelen, (Donald) Anderson jelentéstevő szubjektív értékítélete alapján összegyűjtött dokumentumoknak" minősített.

Csajka felhívta a figyelmet arra, hogy noha Browder nem fizetett adót az Egyesült Államokban és külföldi befektetőként sem jegyeztette ott be magát, a helyi hatóságok nem léptek fel ellene. A befektető egyébként 1998-ig amerikai állampolgár volt.

Az Egyesült Államokban 2012-ben fogadták el a Magnyitszkij-törvényt, amelynek egyik kezdeményezője Browder volt, s amely büntetőintézkedéseket vezetett be a könyvelő haláért felelősnek ítélt orosz tisztviselők ellen. 2016 óta a jogszabály felhatalmazza az amerikai kormányt arra, hogy kintlévőségei befagyasztásával és beutazási engedélyének megvonásával sújtson bárkit, aki megítélése szerint bárhol a világon megsérti az emberi jogokat.

William Browder, az amerikai kommunista párt egykori vezetőjének unokája, tíz éven át irányította a Hermitage Capital befektető cég tevékenységét az orosz piacon, amíg 2005-ben "nemzetbiztonsági kockázatra" hivatkozva ki nem tiltották az országból. Neki dolgozott Magnyitszkij, aki orosz belügyi vezetőket leplezett le, miután szerinte 230 millió dollárnak megfelelő összeget sikkasztottak el az orosz költségvetésből. Az orosz hatóságok mégis Magnyitszkij ellen indítottak eljárást, aki 2009-ben, az előzetes letartóztatásban meghalt, tisztázatlan körülmények között. A könyvelőt az orosz sajtóban megjelent hírek szerint is agyonverhették, ám az ügyészség szerint szív- és érrendszeri elégtelenség okozta halálát. Egy orosz elnöki bizottsági vizsgálat megállapította, hogy nem megfelelő körülmények között tartották fogva, és a börtönhatóságok elutasították orvosi ellátását. Később hasonló következtetésre jutott az Európa Tanács is.

Magnyitszkij halála miatt az Egyesült Államok mellett Kanada, Nagy-Britannia és a három volt szovjet balti állam is szankciókkal sújtotta azokat, akiknek szerintük közük volt az ügyhöz, s a büntetőintézkedéseket kiterjesztették az emberi jogokat egyéb módon megsértő tisztségviselőkre is.

Browdert - távollétében - korábban kétszer ítélték el Oroszországban. 2013 júliusában, 522 millió rubel meg nem fizetett adó miatt 9 évi börtönbüntetést szabtak ki rá, 2017 decemberében pedig ugyanennyit kapott 3,5 milliárd rubel adókötelezettség befizetésének elmulasztása, valamint csődbűntény címén.

Kedden vált ismertté, hogy az orosz belügyminisztérium immár hetedik alkalommal fordult azzal a kéréssel az Interpolhoz, hogy tegye közzé a Browder ellen bűnszövetkezet létrehozása címén ismételten kiadott nemzetközi letartóztatási parancsot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!