Magyar állami támogatással épült óvodát adtak át a székelyföldi Kommandón

Külföld, 2022.08.11

Magyar állami támogatással épült óvodát adtak át csütörtökön Székelyföld egyik legkeletibb településén: Kommandón.

Magyar állami támogatással épült óvodát adtak át a székelyföldi Kommandón A római katolikus egyház által 125 millió forintból felépített 340 négyzetméteres alapterületű épület két óvodai csoportnak ad otthont, ugyanakkor szabadidős központként is működik és nyári táborok szervezését is lehetővé teszi.

Az óvodaavatón mondott beszédében Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára megemlítette: a Budapesttől mintegy 800 kilométerre fekvő Kommandó egykor határvidék volt, "őrizte a hazát, a nemzetet és a gyönyörű hegyvidéket". Úgy vélte, hogy az új létesítmény is a közösség őrző szerepét erősíti. Általa őrizhetik a gyermekek a nyelvet, a kultúrát és a keresztény hitet.

Az államtitkár a békesség megőrzését tekintette a kor legfontosabb parancsának. "Látjuk, mi történik a világban. Sokan hogyan próbálnak háborút szítani. Annak azonban mindig a pusztulás, a szomorúság és a szenvedés a következménye" - jelentette ki. Hozzátette. Meg kell őrizni a békességet a közösségben, a családban, valamint az egyházak és nemzetek között is.

A kommandóiak nevében Kocsis Béla polgármester mondott köszönetet a magyar kormánynak a többfunkciós létesítményért, mely - mint fogalmazott - egyaránt szolgálja az egyházat és a közösséget.

A háromszéki település az egykor itt székelő határőr kommandóról kapta a nevét. A tengerszint fölötti több mint ezer méteres magasságban fekvő hegyvidéki faluban mintegy ezren élnek, a lakosság 94 százaléka vallotta magát magyarnak a legutóbbi népszámláláson.
(MTI)

Galériánk

Magyar állami támogatással épült óvodát adtak át a székelyföldi Kommandón Magyar állami támogatással épült óvodát adtak át a székelyföldi Kommandón
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!