Magyar és ukrán rendőri vezetők tárgyaltak Ungváron az együttműködésről

Külföld, 2024.03.26

Magyar és ukrán rendőrségi vezetők folytattak eszmecserét a kárpátaljai Ungváron a több területen zajló együttműködésükről, kiemelten a magyar szakértők jövőbeni segítségnyújtásáról az ukrajnai háborúban elesettek azonosításában - hozta nyilvánosságra kedden hivatalos honlapján az ukrán országos rendőrség.

A közlemény szerint a magyar delegációt Balogh János országos rendőrfőkapitány, az ukrán tárgyalóküldöttséget pedig Ivan Vihivszkij országos rendőrfőnök vezette. A két fél megvitatta a további együttműködést, különös tekintettel az illegális fegyver- és kábítószer-kereskedelemre, a szervezett bűnözés elleni küzdelemre, valamint Magyarország jövőbeni segítségére a háborúban elhunytak DNS-vizsgálattal történő azonosításában.

Az ukrán országos rendőrség sajtószolgálata hangsúlyozta, hogy a háború kezdete óta a magyar rendőrség segítséget nyújt az ukrán rendfenntartóknak. Ukrán tűzszerész rendőrök 12 tanfolyamon és képzésen vettek részt, amelyek kiterjedtek a robbanószerek ártalmatlanítása mellett a pilóta nélküli robotrendszerek használatára, valamint a sugárzási, kémiai és biológiai fenyegetések elleni küzdelemre. Emellett víz alatti aknamentesítési tanfolyamokat is tartottak Budapesten ukrán rendőröknek, és Magyarország felszereléseket is biztosított Ukrajnának az aknamentesítéshez.

"Mára az ukrán rendőrök a szokásos rendőri feladataikon túl, a hadiállapotok közepette új feladatokat kaptak. Ezek közé tartozik a harci tevékenységben való részvétel, a stabilizációs intézkedések, az evakuálások, a háborús bűnök kivizsgálása és az állampolgárok azonosítatlan holttesteinek azonosítása - sorolta Vihivszkij. Hangsúlyozta, hogy az ukrán rendőrség számára most minden segítség és támogatás fontos, amit Ukrajna partnerei nyújtani tudnak.

"Fontos kérdés a sérült kollégáink kezelése, rehabilitációja. Hálásak vagyunk a segítségért, amelyet Magyarország már eddig is nyújtott, és én személyesen megköszönöm a magyar rendőrfőkapitánynak, hogy meglátogatta sebesültjeinket magyarországi kórházi kezelésük alatt" - mondta az ukrán rendőrfőnök magyar kollégájának, Balogh Jánosnak.

"Minden tőlünk telhetőt megteszünk, és reméljük, hogy ezzel hozzájárulunk a közös ügyhöz. Magyarország készen áll arra, hogy komoly segítséget nyújtson Ukrajnának a robbanásveszélyes tárgyak ártalmatlanításában" - idézte Baloghot az ukrán rendőrség sajtószolgálata.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!