Magyar kormánytámogatással épült új óvodát és bölcsődét avattak az erdélyi Aranyosgyéresen

Külföld, 2023.11.16

A magyar kormány támogatásával épült új, mintegy 25 kisgyereket befogadni képes óvodát és bölcsődét avattak csütörtökön az erdélyi Aranyosgyéresen.

A Kolozs megyei város új óvodája és bölcsődéje az Erdélyi Református Egyházkerület által megvásárolt telekre épült a magyar kormány támogatásával, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében. Mintegy tíz óvodás és tizenöt bölcsődés gyerek számára van benne hely, jelenleg csak óvodások tanulnak benne - mondta el az MTI-nek Szabó Lóránt projektfelelős.

A csütörtöki avatóünnepségen Kolumbán Vilmos, az egyházkerület főjegyzője, püspökhelyettes hangsúlyozta: az aranyosgyéresiek összefogással alkottak "maradandót". Emlékeztetett az egyház feladatára, hogy a hit gyakorlása mellett a mindennapokban is tükröznie kell az Istenhez való tartozást, és ezért évszázadok óta ellátja a "civil öngondoskodás" feladatát, nemcsak templomokat épít, hanem kórházakat, öregotthonokat, iskolákat és óvodákat is.

Felidézte a protestáns egyházak által létrehozott fontos iskolahálózatokat, melyek célja, hogy "emberséges és jó keresztény embereket neveljenek", akik fel vannak vértezve a hétköznapi élethez "szükséges és hasznos" tudással. A püspökhelyettes úgy fogalmazott, hogy az egyház a mostani bölcsőde- és óvodaavatással a jézusi parancsnak tesz eleget.

Emlékeztetett, hogy Erdélyben évszázados hagyománya van a nemzetek közötti békés együttélésnek. "Értékeinket át kell adnunk gyermekeinknek, hogy boldogan és tudatosan élhessenek a gazdag örökséggel, amelyet közösen alkottunk" - fogalmazott összegzésként.

Dorin Nicolae Lojigan polgármester emlékeztetett, hogy a városvezetés 2016-ban együttműködést kötött az aranyosgyéresi magyar közösséggel, szerinte az óvoda és bölcsőde is ennek bizonyítéka. Hangsúlyozta: a városvezetés hangsúlyt fektet az egészségügy és az oktatás fejlesztésére, de a bölcsődék helyzetét nem sikerült megoldani. Ezért is örvendetes a magyar közösség kezdeményezése, hiszen az aranyosgyéresi gyerekeket szolgálja - húzta alá.

Mile Balázs, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának konzulja Nemes Nagy Ágnes versét idézte, miszerint "tanulni kell magyarul és világul". Az anyanyelvű oktatás fontosságát hangsúlyozta, elmondva, hogy a magyar gyerekek szerte a világon ezen keresztül tanulják meg szemlélni a világot. Hozzátette ugyanakkor, hogy a tanulás szellemiség, lélek és szeretet nélkül, önmagában nem elegendő, a történelmi egyházak pedig évszázadok óta biztosítják ezeket.

A magyar kormány által indított Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében minden helyszínen létrejön egy "kis magyar kulturális, nyelvi, lelki és szellemi központ", mely mutatja, hogy a helyi magyar közösség élni akar - összegzett.

Kerekes Adelhaida Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes az oktatás fontosságát hangsúlyozta, és a tanfelügyelőség nevében megköszönte a magyar kormánynak és a református egyháznak a támogatást, a város vezetésének a nyitottságot.

A 20 ezer lakosú Aranyosgyéresen a 2021-es állapotokat tükröző tavalyi népszámláláson 972-en vallották magukat magyar nemzetiségűnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!