Magyar nyelvű tájékoztató feliratokat kér az RMDSZ a kolozsvári repülőtérre

Külföld, 2023.09.27

Magyar nyelvű tájékoztató feliratokat kér a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kolozs megyei szervezete a kolozsvári nemzetközi repülőtérre. Szerdán már kihelyeztek egy magyar nyelvű üdvözlőfeliratot - tájékoztatta az MTI-t Antal Géza megyei ügyvezető elnök.

Az "Isten hozott!" felirat egy üdvözlőtáblán kapott helyet, ahol másik hét nyelven köszöntik az Avram Iancu Nemzetközi Repülőtérre érkezőket. "Biztató előrelépés ez, jöhetnek a további feliratok!" - értékelt közösségi oldalán az ügyvezető elnök, megyei önkormányzati képviselő.

Az MTI-nek elmondta, hogy július 3-án írásos kéréssel fordultak a Kolozs megyei önkormányzathoz és a fennhatósága alá tartozó kolozsvári nemzetközi repülőtér vezetéséhez, kérve, hogy tegyék lehetővé a magyar nyelvű tájékoztatást is a légikikötőben. Az Erdély több megyéjét kiszolgáló kolozsvári repülőtéren a tájékoztató feliratok jelenleg román és angol nyelven olvashatók.

Antal Géza szerint a megyei önkormányzat válaszában közölte, hogy a többnyelvű tájékoztatás biztosítása a repülőtér fennhatósága alá tartozik. Hozzátette: a repülőtér vezetősége írásban nem reagált a kérésre, de a szóbeli egyeztetések alkalmával nyitottnak mutatkozott.

A politikus elmondta, jó lépésnek tartják a magyar nyelvű üdvözlőfelirat megjelenését, de kérésük a tájékoztató táblákra vonatkozott, a terminálok bejáratához kihelyezett, belföldi és külföldi járatokat jelző tábláktól a kapukat jelző, illetve egyéb információs táblákig.

Az ügyvezető elnök szerint David Ciceo reptérigazgató sosem zárkózott el a témától, de ez még nem jelenti azt, hogy előrelépés is történik. "Fenn kell tartsuk ezt a témát, és fenn fogjuk tartani" - ígérte, hozzátéve, hogy ebben a reptér igazgatótanácsának magyar tagja és a sajtó érdeklődése is segítségükre van.

Az RMDSZ öt megyei önkormányzati képviselője kérésében Kolozsvár, Kolozs megye és a térség nagyszámú magyar nemzetiségű lakosára és a brassói repülőtér jó példájára is hivatkozott. A júniusban megnyílt brassói nemzetközi repülőtéren a székelyföldi megyék közelsége miatt magyar nyelvű feliratok is szerepelnek a román és angol nyelvűek mellett.

Arra is utaltak, hogy a kolozsvári repülőtérről budapesti járat is üzemel, így ide magyarországi utasok is érkeznek.

A magyar nyelvű felirat hiányát pár napja Eckstein-Kovács Péter volt román kisebbségügyi miniszter is szóvá tette közösségi oldalán. Dacid Ciceo reptérigazgató a kolozsvári Szabadság napilap kérdésére ezt azzal indokolta, hogy az üdvözlőfeliratokat tartalmazó tábla kihelyezésekor a magyar főváros még nem szerepelt a célpontok között.

Kolozsváron és Kolozs megyében a magyar feliratok hiánya évek óta vita tárgya a magyar politikusok, civil szervezetek és a városi, megyei vezetés között. Kolozsvár román, magyar és német nyelvű helységnévtábláját 2017-ben törvényszéki végzéssel sikerült kihelyeztetni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!