Magyarázkodásra kényszerült az olasz miniszterelnök az európai stabilitási mechanizmus reformjával kapcsolatban

Külföld, 2019.12.02

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti: <br />&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Róma, 2019.december 2., hétfő (MTI)- Magyarázkodásra kényszerült Giuseppe Conte miniszterelnök a római parlamentben az európai stabilitási mechanizmus reformjáról hétfőn, miután a jobboldali ellenzéket vezető Matteo Salvini a parlament megkerülésével vádolta, és a kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) is fenntartásait fejezte ki a kormányfővel szemben.

Giuseppe Conte először a képviselőházban mondott majdnem háromnegyed órás beszédet. Ugyanezt később a szenátusban is megismételte, majd a frakciók reagáltak rá.

A kormányfő "alaptalannak, teljesen hamisnak és rágalomnak" nevezte Matteo Salvini a Liga vezetőjének korábbi kijelentéseit, miszerint az "áruló" Conte a parlament megkerülésével megállapodott az Európai Unióval az európai pénzügyi stabilitási mechanizmus (ESM) reformjáról.

   Giuseppe Conte hangsúlyozta, hogy "semmit nem írt alá", és az ESM-ről folytatott eddigi európai tárgyalásokhoz a római parlamenttől kapott mandátumot. Conte a "lehető legtávolibb" lehetőségnek nevezte, hogy Olaszországnak szüksége lehetne az "állammentő" mechanizmusnak is nevezett ESM-re.

 A képviselőházban reagáló Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke hazugnak nevezte Giuseppe Contét hangoztatva, hogy az egész ESM nem más, mint mentőöv a német bankok számára, amelyeket "az olaszok pénzével állítanak talpra".

Igazi összecsapás a szenátusban zajlott, ahol Matteo Salvini válaszolt Giuseppe Conténak. Hasonló parlamenti "csata" augusztus 20-án zajlott le, amikor a kormányból kilépő Salvini és a lemondását benyújtó Conte vívott párbajt egymással. A hangnem most visszafogottabb volt, bár Matteo Salvini ismételten "hazugnak és arrogánsnak" nevezte Contét. Bejelentette, hogy a Liga szombat-vasárnap országos utcai aláírásgyűjtést tart az ESM reformjának megállítására. Salvini többször is volt kormányszövetségeséhez, az M5S-hez intézte szavait közös fellépést szorgalmazva az "olaszok megtakarításait veszélybe sodró" európai pénzügyi intézkedésekkel (és az ezeket támogató Contéval) szemben.

Az ESM az euróövezet pénzügyi stabilitásának biztosítását célzó uniós stratégia részét alkotja: a 2002 februárjában aláírt kormányközi szerződés a pénzügyi nehézségekkel küzdő vagy azok által fenyegetett euróövezeti országoknak nyújt segítséget. Olaszország - Németország és Franciaország után - az ESM harmadik legnagyobb finanszírozója. Az ESM reformját a tervek szerint februárban írják alá, de a módosításokban a tagállamok már megállapodtak.         Az olasz kormányfő június végén járult hozzá az ESM új szerződéséhez. Giuseppe Conte korábbi nyilatkozatai szerint az akkori kormánypárt Liga tudott mindenről, Matteo Salvini viszont azt állítja, hogy a miniszterelnök erről nem értesítette sem az akkori kormánypártokat, sem a parlamentet. Azóta kormányváltás is történt, ezért Salvini újabb parlamenti szavazást sürget. A jelenlegi két kormánypárt közül a baloldali Demokrata Párt (PD) a kérdésben Giuseppe Contét támogatja, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) viszont fenntartásait fejezte ki.

Elemzők szerint az ESM-ről indított vita valójában az olasz kormány és ellenzék közti harc újabb fejezete. Matteo Salvininek szerintük sikerült sarokba szorítania és tovább gyengítenie Giuseppe Contét. A feszültséget azonban az M5S is igyekszik kihasználni saját pozíciói erősítésére, akár a miniszterelnökkel szemben is. Conte felsőházi beszédén nem volt jelen Luigi Di Maio az M5S vezetője, és távol maradt a kormánypárti szenátorok majdnem fele is.

Ha Giuseppe Conte nem enged és nem kezd újabb európai tárgyalást az ESM-ről, kormányfői székét kockáztatja; ha enged, akkor viszont az európai piacok fenntartásait erősíti Olaszországgal szemben. A miniszterelnök ezért valószínű halasztást kér majd. Legközelebb december 11-én számol be ismét az ESM-tárgyalásokról, és ezt parlamenti szavazás követi.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!