Majomhimlő - Az EU csaknem 200 ezer további vakcinaadagot tett elérhetővé a majomhimlő ellen

Külföld, 2022.09.07

Az Európai Bizottság további 170 920 adag vakcinát tett elérhetővé a majomhimlő-járvány visszaszorítására, ezzel az Európai Unió által eddig vásárolt Imvanex nevű oltóanyagok száma 334 540-re emelkedett - közölte a brüsszeli testület szerdán.

Az Európai Bizottság június közepén írt alá megállapodást a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai gyógyszercéggel az általa gyártott Imvanex vásárlására.

Közölték: a majomhimlő elleni vakcinákat az elkövetkező hetekben és hónapokban a korábbiaknak megfelelőn továbbra is lakosságarányosan és a járvány elterjedtségét figyelembe véve szállítják az uniós tagállamokba, valamint Norvégiába és Izlandra.

Az uniós bizottsági közlemény Sztella Kiriakídisz egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztost idézte, aki arra figyelmeztetett: noha az elmúlt hetekben csökkent a majomhimlős esetek száma Európában, a veszély nem múlt el. A felkészültség kulcsfontosságú az egészségügyi szükséghelyzetekre való gyors reagáláshoz - tette hozzá.

A járvány május 18-i európai megjelenése óta az EU tagországaiban 18 463 majomhimlős esetet jelentettek.

Az Európai Gyógyszerügynökség június végén kezdte meg az Imvanex folyamatos felülvizsgálatát annak érdekében, hogy a vakcina használatát kiterjessze a majomhimlővel szembeni védelemre is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!