Májusban kedvezőtlenebbül ítélte meg exportlehetőségeit a német ipar

Külföld, 2023.05.26

Romlottak a német ipar exportvárakozásai májusban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése alapján.

A német exportőrök körében jelentősen romlott a hangulat. Az ifo (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) exportvárakozásokat számszerűsítő hangulatindexe májusban 1,8 pontra, 2022 novembere óta a legalacsonyabbra csökkent az áprilisi 6,5 pontról.

"A világszerte látható kamatemelések hatással vannak a keresletre; a német exportból hiányzik a dinamizmus" - nyilatkozta Klaus Wohlrabe, az ifo felmérésekért felelős vezetője.

Az autóiparban és a gépgyártók körében jelentősen romlottak az előző hónapban látott optimista várakozások, májusban már visszaesésre számítottak a vállalatok.

A fém- és textilipari gyártók a külföldi eladások csökkenését feltételezték, míg a vegyiparban és az elektromos berendezéseket gyártók cégeknél jelenleg nagyjából kiegyenlítettek a pozitív és negatív kilátások. Az adatfeldolgozó berendezéseket gyártók és a ruhagyártó vállalatok viszont bizakodóak.

Egy évvel ezelőtt, 2022 májusában 4,6 ponton állt a német exportőrök üzleti várakozásait számszerűsítő index értéke. Idén januárban 4,0 ponttal kezdett az ifo intézet exportágazati hangulatindexe, tavalyi mélypontját szeptemberben, mínusz 5,1 ponton érte el, a logisztikai problémák mellett elsősorban a nagyfokú geopolitikai bizonytalanság miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!