Manfred Weber: erősödne a megosztottság az EU-ban, ha baloldali kormány alakulna Németországban

Külföld, 2021.09.09

Az Európai Unión (EU) belüli megosztottság erősödésével járna, ha baloldali kormány alakulna Németországban - mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakciójának vezetője csütörtökön Berlinben.

A német politikus a frakció vezetőségének kihelyezett berlini ülése szünetében tartott tájékoztatón kiemelte, hogy tovább mélyülnének az uniós tagországok közötti "választóvonalak", ha az EPP-hez tartozó CDU/CSU jobbközép pártszövetség (CDU: Kereszténydemokrata Unió, CSU: Keresztényszociális Unió) helyett a baloldal alakítana kormányt a szeptember 26-ai szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után.

Az EPP és a CDU/CSU politikájának fő elve a megosztás helyett a "hídépítés" és a közeledés, egymás meghallgatása, és ez a hozzáállás az utóbbi években "nagyon fontos volt például a jogállamiságot és az (EU-s) értékeket érintő kérdésekben".

Ezért a CDU/CSU jelöltjének, Armin Laschetnek kell megszereznie a kancellári tisztséget, hiszen a kormányfőjelöltek közül "ő a hídépítő" - hangsúlyozta Manfred Weber.

Mint mondta, az EPP a berlini tanácskozással is kifejezi, hogy Armin Laschetet támogatja, és a kampány hátralévő szakaszában is az ő győzelméért küzd.

A négy kormányzati ciklus után távozó kancellár, Angela Merkel a tájékoztatón arra a kérdésre, mennyire tölti el aggodalommal, hogy 16 év munkája nem lesz elég ahhoz, hogy a CDU/CSU megőrizze a kancellári pozíciót, azt mondta, hogy a pártszövetségben "mindenki számára világos, hogy nem lehet 16 év után automatikusan és minden erőfeszítés nélkül ismét megszerezni a kancellári hivatalt".

Azonban a választás az urnazárással ér véget, ezért nem érdemes előre "spekulálni" - mondta a CDU korábbi elnöke.

A legnagyobb EP-frakció vezetőségének péntekig tartó berlini tanácskozásán felszólal mások mellett Sebastian Kurz osztrák kancellár, Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök, Rafal Trzaskowski varsói polgármester és Matej Tonin szlovén védelmi miniszter. Csütörtökön zárt ülésen beszédet mondott Angela Merkel.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a Bundestag-választáson 2005 óta először várhatóan nem a CDU/CSU, hanem koalíciós partnere, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) gyűjti össze a legtöbb szavazatot. Az SPD 24-26 százalékos, a CDU/CSU 19-20 százalékos eredményre számíthat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!