Marcel Ciolacu: a román kormány nem emel adót, a PSD nem szövetkezik az AUR-ral

Külföld, 2023.12.12

Marcel Ciolacu román miniszterelnök megerősítette, hogy kormánya nem fog adót emelni vagy újabb adókat bevezetni 2024-ben, és az általa vezetett Szociáldemokrata Párt (PSD) a választások után nem fog szövetségre lépni a többi parlamenti párt által szélsőségesnek tartott Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR).

Ciolacu a Digi 24 hírtelevíziónak adott hétfő esti interjújában reagált más pártvezetők hozzá intézett, többnyire a 2024-es választási évvel kapcsolatos kérdéseire.

Nicolae Ciuca liberális (PNL) pártelnök - Ciolacu koalíciós partnere - korábbi vállalásaira kért nyilvános megerősítést a miniszterelnöktől, miszerint 2024-ben nem emeli az adókat, nem nyúl hozzá a magánnyugdíjakhoz, és megemeli a pedagógusok fizetését. Ciolacu szerint a szónoki kérdéseket tanácsadói adták Ciuca szájába, hiszen minden általa felvetett ügyben a PNL-elnökkel közösen döntöttek korábban a koalícióban.

Ciolacu az ellenzéki Mentsétek Meg Románia Szövetség (USR) vezetőjének, Catalin Drulának azt a vádját is elhárította, miszerint "adóemelésekkel fizeti ki a pártklientúrát és a különnyugdíjakat". A szociáldemokrata miniszterelnök azt mondta: a kormányzati felelősségvállalással elfogadott deficitcsökkentő törvény révén nem vezetett be új adókat, és nem növelte az adóterheket, csupán kivezetett néhány adókedvezményt.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökének kérdésére reagálva Ciolacu kizártnak nevezete, hogy a PSD az AUR-ral szövetkezzen a választások előtt vagy után.

"Kelemen Hunor Románia egyik komoly politikusa. Ő tudja a válaszomat, mert erről már beszélgettünk, de nyilvánosan is el kell mondanom, hogy növeljem a komfortérzetét. Kizárt, hogy én, Marcel Ciolacu, vagy a Szociáldemokrata Párt az AUR-ral szövetkezzen, most vagy a jövőben. Soha nem is tárgyaltunk erről, nem is kommunikálunk egymással" - idézte a szociáldemokrata kormányfő válaszát az Agerpres hírügynökség magyar kiadása.

Ciolacu hozzátette: a PSD és az AUR esetleges szövetkezése "a legnagyobb hiba lenne" nemcsak a szociáldemokraták, hanem Románia jövője szempontjából is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!