Marcel Ciolacu lett a román ellenzéki szociáldemokraták elnöke

Külföld, 2020.08.22

Marcel Ciolacut választották meg szombaton a román parlament legnagyobb politikai ereje, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöki posztjára, miután eddig ideiglenes elnökként irányította a pártot.

Ciolacu tavaly év végén vette át a párt vezetését ideiglenes elnökként Viorica Dancila volt miniszterelnöktől, aki a tavalyi novemberi elnökválasztás elvesztése után mondott le. Ciolacu tavaly május óta a képviselőház elnöki tisztségét is betölti, amelyet Liviu Dragnea volt PSD-elnöktől vett át, miután Dragneát korrupció miatt börtönbüntetésre ítélték.

A szociáldemokraták kongresszusát virtuálisan, több helyszínről tartották meg a járvány miatt. Az 1460 küldött elsöprő többsége, 1310 személy Ciolacunak szavazott bizalmat, ellenfele Eugen Teodorovici volt pénzügyminiszter mindössze 91 voksot kapott, 49 érvénytelen szavazatot számoltak. A kongresszus előtt Teodorovici azzal vádolta meg a szociáldemokratákat, hogy szabálytalanul szervezték meg a kongresszust, a bíróságon kérte, hogy halasszák el a kongresszust, de keresetét a bukaresti törvényszék pénteken elutasította.

Ciolacu programbeszédében kifejtette azon meggyőződését, hogy Romániának szüksége van egy erős baloldali szociáldemokrata pártra, a PSD-re. Kijelentette, hogy a PSD-nek változtatnia kell a tagokhoz és a választókhoz való viszonyulásán. Kijelentette, hogy az igazságszolgáltatás ügyeit a bíróságon és nem a pártnál vagy a televízión keresztül kell rendezni. A román média ezt az üzenetet úgy értékelte, hogy az új elnök elhatárolódott Dragneatól, akit azzal vádoltak, hogy alárendelte saját hatalmának az igazságszolgáltatást és az igazságügyi törvényeket úgy akarta alakítani, hogy elkerülhesse a börtönbe zárását, ami végül nem sikerült neki. A román sajtó szerint Ciolacu korábban Dragnea bizalmasának számított, de kettejük viszonya megromlott 2017-ben, amikor Dragnea a PSD elnökeként leváltotta a miniszterelnöki tisztségből Mihai Tudose volt miniszterelnököt.

Elemzők szerint a PSD legfontosabb célja, hogy jól szerepeljen az idei szeptember 27-i önkormányzati, majd az év végi parlamenti választásokon. Ciolacu nehéz helyzetben vette át a pártot, mert a PSD 2016-os parlamenti választási eredményhez képest elvesztette választóinak mintegy felét, jelenlegi támogatottságát 22-25 százalékra becsülik. Jelenleg ők számítanak a második legnagyobb pártnak a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) után, amelynek támogatottságát 33-35 százalékra becsülik a felmérések.

A mostani parlamentben azonban még mindig a szociáldemokraták számítanak a legnagyobb pártnak a 2016-os választási győzelmüknek köszönhetően. A PSD bizalmatlansági indítványt terjesztett be a héten a Ludovic Orban vezette liberális kisebbségi kormány ellen. A kormány megtámadta az alkotmánybíróságon az indítványt, ezért nem lehet tudni, hogy mikor szavaznak a kormány sorsáról. Elemzők Ciolacu első nagy kihívásának az indítványt tekintik, mert ha sikerül megbuktatnia a kabinetet, új lendülettel vághatnak neki a választásoknak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!