Március 15. - Csehországi megemlékezések a forradalom és szabadságharc évfordulójáról

Külföld, 2024.03.09

Magyar emlékhelyek megkoszorúzásával és ünnepi rendezvényekkel emlékeznek meg az idén a csehországi magyarok az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulójáról. A központi megemlékezést és ünnepséget, amelyet a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége (CSMMSZ) rendezett több más szervezettel együtt, szombaton Prágában tartották.

A csehországi magyar szervezetek, Baranyi András nagykövet és a prágai magyar nagykövetség képviselői koszorúkat és virágokat helyeztek el II. Rákóczi Ferenc emléktáblájánál a Kisoldali téren, amely már hagyományosan a márciusi ünnepi megemlékezések központja Csehországban.

Szabó János, a magyar szövetség prágai helyi egyesületének elnöke a megemlékezésen elhangzott ünnepi beszédében felidézte az 1848-49-es forradalmi évek legfontosabb eseményeit, méltatta történelmi jelentőségüket, és hangsúlyozta: a több mint másfél évszázadda ezelőtti események legfontosabb tételei, elsősorban a szabadság és a nemzeti szuverenitás védelme, a magyarság számára a mai napig időszerűek.

A megemlékezést ünnepi fogadás követte a prágai magyar nagykövetségen, amelyen a csehországi magyar szervezetek és közélet képviselői vettek részt.

A márciusi ünnepségek részéként vasárnap a nyugat-csehországi Karlovy Varyban új Arany János emléktáblát lepleznek le. Az új tábla a CSMMSZ helyi szervezetének kezdeményezésére kerül fel annak a háznak a falára, ahol a nagy költő 1869 és 1876 között évente kezeltette epebaját.

A prágai Ady Endre Diákkör (AED) a jövő hét végén tartja meg a Márciusi Mulatságok elnevezésű hagyományos rendezvényét, amelyen a Kárpát-medencei országokban működő magyar diákklubok tagjai találkoznak.

A CSMMSZ brünni helyi egyesülete és a Kazinczy Ferenc Diákklub tagjai a dél-morvaországi nagyvárosban március 15-én fogják közösen megkoszorúzni a magyar jakobinusok emléktábláját a Spilberg várhegyen. A morva-sziléziai Ostraván pedig ünnepi klubtalálkozó lesz, amelyen a résztvevők előadást hallhatnak a történelmi esemény jelentőségéről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!