Márciusban a vártnál nagyobb mértékben nőttek a feldolgozóipari megrendelések Németországban

Külföld, 2021.05.06

Márciusban a várakozásokon felüli mértékben nőttek a feldolgozóipari megrendelések Németországban, és összességében már több mint 9 százalékkal haladják meg a válság előtti szintet a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki jelentése alapján.

Márciusban az előző havihoz képest naptári és szezonális kiigazítással 3,0 százalékkal nőttek a feldolgozóipari megrendelések a februári 1,4 százalékos havi növekedés után, és a várt 1,7 százaléknál nagyobb mértékben.

A belföldi megrendelések 4,9 százalékkal nőttek márciusban a februárihoz képest, a külföldi megrendelések pedig 1,6 százalékkal.

A fogyasztási cikkek megrendelései 8,8 százalékkal nőttek, az alapanyagoké 2,8 százalékkal, a beruházási javaké pedig 2,5 százalékkal.

Az egy évvel korábbihoz képest 27,8 százalékkal nőttek a feldolgozóipari megrendelések márciusban az alacsony tavalyi bázisérték miatt. A februári éves növekedés 5,8 százalék volt.

Tavaly márciusban 15,0 százalékkal csökkentek a megrendelések az előző havihoz képest a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások következtében. A márciusi csökkenést aztán áprilisban egy újabb 26,2 százalékos havi visszaesés követte hasonló okból. A megrendelések szintje májusban és júniusban állt helyre 10,4 és 28,8 százalékos havi növekedéssel. Ezt követően aztán minden hónapban nőtt valamelyest, a decembert kivéve, amikor a második korlátozási hullám miatt 2,2 százalékos havi csökkenést mértek.

A koronavírus-válság által nem érintett utolsó hónappal, tavaly februárral összevetve az idén márciusban szezonális és naptári kiigazítással 9,1 százalékkal álltak magasabban a feldolgozóipari megrendelések.
https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2021/05/PD21_214_421.html
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!