Márciusban több mint kétéves csúcsra javult a német és az euróövezeti gazdasági hangulat

Külföld, 2024.03.19

Márciusban a ZEW gazdaságkutató intézet németországi és euróövezeti gazdasági hangulatindexe egyaránt több mint kétéves csúcsra emelkedett.

A ZEW hat hónapra előretekintő németországi gazdasági hangulatindexe (economic sentiment index, ESI) 31,7 pontra, 2022 februárja óta a legmagasabbra ugrott márciusban az egyéves csúcsot jelentő februári 19,9 pontról. Az elemzők várakozásának átlagában gyengébb adat, 20,5 pont szerepelt.

A mutató márciusban már nyolcadik hónapja mutatott javulást. Tavalyi legalacsonyabb értékét júliusban érte el az index mínusz 14,7 ponton, azóta azonban fokozatosan emelkedik, november óta pozitív tartományban van.

Az aktuális helyzetre vonatkozó németországi index mínusz 80,5 pontra javult az előző havi, 2020 júniusa óta a legalacsonyabb mínusz 81,7 pontról. Ez az érték is jobb volt az elemzői várakozásoknál, a piaci konszenzus ugyanis mínusz 82,0 pont volt.

"A németországi gazdasági várakozások jelentősen javulnak, ezzel párhuzamosan a megkérdezettek több mint 80 százaléka arra számít, hogy az Európai Központi Bank a következő hat hónapban kamatcsökkentésekről dönthet. Ez magyarázhatja a német építőipar kedvezőbb kilátásait. A német exportágazatot támogatják a kínai gazdaság javuló kilátásai, valamint a dollár euróval szembeni várható leértékelődése. A megkérdezettek gazdasági helyzetértékelését tükröző mutató azonban továbbra is nagyon alacsony szinten áll" - kommentálta az eredményeket Achim Wambach, a ZEW elnöke.

A ZEW euróövezeti gazdasági hangulatmutatója szintén jelentősen javult márciusra: 33,5 pontra emelkedett az előző havi, egyéves csúcsot jelentő 25,0 pontról. Az euróövezeti hangulati mutató esetében is a márciusi lett a legjobb érték több mint két éve, 2022 februárja óta.

Az aktuális gazdasági helyzet megítélését számszerűsítő mutató értéke ugyanakkor 1,4 ponttal mínusz 54,8 pontra csökkent, míg az euróövezeti inflációs várakozások mutatója 3,2 ponttal mínusz 64,3 pontra süllyedt.

A mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet 1991 óta havi rendszerességgel végzi el a felmérését bankok, biztosítótársaságok és kiválasztott vállalatok megkérdezésével.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!