Marco Rubio vezeti átmenetileg az amerikai szenátus hírszerzési bizottságát

Külföld, 2020.05.19

Marco Rubio floridai republikánus politikus vezeti átmeneti ideig az amerikai szenátus hírszerzési bizottságát - jelentette be hétfőn délután Mitch McConnell, a szenátus többségben lévő republikánus frakciójának vezetője.  

A floridai politikus Richard Burr észak-karolinai szenátor helyett vette át a bizottság irányítását. Burr szenátor a múlt héten mondott le posztjáról - átmeneti időre - mert a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálatot folytat ellene. Azzal gyanúsítják, hogy politikusként a járványra vonatkozó bennfentes információk birtokában, azokkal visszaélve jelentős értékű tőzsdei részvényeket adott el.

Marco Rubio kubai gyökerű politikus, aki eddigi szenátusi karrierje során elsősorban külpolitikával foglalkozott, és jelenleg is a szenátus külügyi bizottságának tagja. Úgynevezett keményvonalas törvényhozóként tartják számon őt, aki Kubát, Venezuelát, Kínát és Oroszországot érintő kérdésekben mindig határozott - és az adott országok gyakorlatát elítélő - álláspontokat fogalmazott meg. A 2016-os amerikai választási folyamatba történt orosz beavatkozás kongresszusi vizsgálatakor együtt dolgozott a demokrata párti törvényhozókkal is.

Bár 2016-ban ő is indult a republikánusok elnökjelöltségéért, de később felzárkózott Donald Trump mögé, és a kongresszusban Trump egyik híveként ismert. Ugyanakkor együttműködő a demokrata párti törvényhozókkal is. Mark Warner, a szenátus hírszerzési bizottságának vezető demokrata párti politikusa hétfőn közleményben méltatta őt, azt írva, hogy Rubio mindig nagyszerű partner volt hírszerzési és nemzetbiztonsági ügyekben. A megbízatás bejelentésekor Mitch McConnell azt hangsúlyozta, hogy Rubio kiválasztása magától értetődő volt, s a kongresszusnak éppen ilyen politikusra van szüksége, aki a hírszerzési ügyekből kizárja a pártos elfogultságokat és a politikai befolyásolást.

A szenátus hírszerzési bizottságának elnökeként Rubio első feladata az amerikai hírszerző szervezeteket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) élére jelölt John Ratcliffe, texasi képviselő keddi, zárt ajtók mögötti meghallgatásának levezetése lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!