TV műsor

Marine Le Pen francia elnökké választása esetén az állam tekintélyének visszatérését ígéri

Külföld, 2021.05.06

Az állam tekintélyének visszaállítását tűzte ki célul a radikális jobboldali Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés vezetője abban az esetben, ha jövőre elnökké választják a franciák. A politikus ezt egy olyan rendőr halála kapcsán jelentette ki, aki  kábítószer-ellenes razzia közben vesztette életét a dél-franciaországi Avignonban.

"A következő köztársasági elnöknek meg kell testesítenie a tekintélyt, és én egy olyan elnök leszek, aki az állam tekintélyének a visszatérését és helyreállítását fogja megtestesíteni egy olyan elnökkel szemben, aki szüntelenül az engedékenységről tesz tanúbizonyságot, megelégszik a rend hiányának egyfajta formájával, s ennek minden francia az áldozata" - fogalmazott csütörtökön Marine Le Pen a júniusi regionális választások kampányának keretében tartott sajtótájékoztatóján Bretagne-ban.

"Az állam tekintélyének szétesése soha nem látott szintre jutott. A bűnözők már nem félnek meggyilkolni egy rendőrt. Ma már nincs egyetlen olyan hely sem Franciaországban, ahol biztonságban érezné magát az ember" - mondta a Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje.

"Az avignoni tragédiát nem egyedül a kábítószer-kereskedelem okozta, hanem a tömeges bevándorlás is" - fejtette ki a politikus. "Ahhoz, hogy negyedeinket ismét uralni tudjuk, először is a migrációt kell leállítani, és eszközöket kell biztosítani az igazságszolgáltatásnak és a rendőrségnek" - tette hozzá.

A politikus - a Valeurs Actuelles című lap tudósítása szerint - azt mondta: "a migrációs hullámok teremtik meg a bizonytalanság és az iszlamizmus talaját".

Kijelentette: "türelmetlenül" várja az elkövető "profiljának" megismerését. Mint mondta: "mindig ugyanazokat az arcéleket látjuk, szembe kell már nézni a realitásokkal". Ügy vélekedett, hogy az utcai bűnözés 90 százalékban a bevándorlóknak, vagy bevándorló hátterű embereknek tudható be, akik "olyan negyedekben élnek, vagy onnan jönnek, ahol nem a jog rendje uralkodik". Hangsúlyozta ugyanakkor: nem gondolja, hogy "minden bevándorló bűnöző".

Marine Le Pen szerint olyan embernek, aki rendőr életére tört, "soha nem szabadna kiszabadulnia a börtönből".

Szerda este Avignonban gyilkoltak meg egy rendőrt, amikor társaival együtt kábítószer-elosztó helyen razziáztak. A helyszínen tartózkodók igazoltatása közben egy férfi többször rálőtt a 36 éves rendőrre, aki a helyszínen meghalt. A többi rendőr visszalőtt, de nem sikerült az elkövetőt előállítaniuk, miután az rollerral elmenekült. A rendőrség azóta is nagy erőkkel keresi.

Gérald Darmanin belügyminiszter szerda este a helyszínre látogatott, találkozott az akcióban részt vett rendőrökkel, és a rendőri szakszervezetek képviselőivel.

Cécile Helle, Avignon polgármestere az AFP hírügynökségnek elmondta: a város térfigyelői kameráinak felvételei alapján a rendőrség megpróbálja azonosítani az elkövetőt.

A rendőrgyilkosság azután történt, hogy Emmanuel Macron államfő áprilisban a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelmet jelölte meg prioritásként, mert szerinte az önálló gazdasági hálózatot jelent, és az erőszak növekedésének egyik fő oka. Azóta a rendőrség rendszeresen razziázik a feltételezett kábítószer-elosztó helyeken.

A bűnügyi rendőrség dél-franciaországi vezetője, Eric Arella szerint, "a narkobanditizmus egyre több lázongást okoz" a dél-franciaországi nagyvárosok, köztük például Montpellier, Avignon, vagy Perpignan hátrányos helyzetű negyedeiben, ahol a lakosság több mint fele a szegénységi küszöb alatt él, és az átlagosnak sokszorosa a munkanélküliség.

Az Elabe közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a jövő évi választások előtt a franciákat leginkább a munkanélküliség és a vásárlóerejük kérdése (31 százalék) foglalkoztatja, és rögtön ezután következik a közbiztonság problémája (30 százalék), ezért várhatóan ezek a témák határozzák meg a jövő évi elnökválasztási kampányt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!