Markó Bálintot választották a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem magyar tagozatának vezetőjévé

Külföld, 2024.01.18

Markó Bálintot választották a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar tagozatának vezetőjévé a kolozsvári felsőoktatási intézményben zajló általános választáson - tudatta csütörtökön honlapján az intézmény.

Mint írták, az intézeti és kari választások lezárultával az egyetem magyar tagozatának oktatói és hallgatói közössége szerdán, délután 17 óráig adhatta le voksát a magyar tagozat rektorhelyettes-jelöltjeire. A tisztségre Markó Bálint, a Biológia és Geológia Kar oktatója, jelenlegi rektorhelyettes és Szász Levente, a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar oktatója és dékánhelyettese jelöltette magát. A szokásjog szerint a magyar tagozat két rektorhelyettesi helyet kap a felsőoktatási intézmény vezetésében, egyikük a magyar tagozatért felelős, a másik adminisztratív feladatokat lát el.

A közlemény szerint az összesen 402 szavazásra jogosult személyből - oktatók, kutatók és diákképviselők - 312-en éltek szavazati jogukkal. Markó Bálint 181 szavazatot kapott, így az elkövetkező öt évben ő tölti be a BBTE magyar tagozatának vezetői tisztségét - írták. Mint közölték, a voksolók egyértelmű többséggel azt is megerősítették, hogy mellette a magyar tagozat jelöltjeként Szász Levente is részt vegyen az egyetem felső vezetőségében.

"A nagyarányú - 78 százalékos - részvétel azt mutatja, hogy a magyar tagozatot foglalkoztatja saját sorsa, jövője, és továbbra is meghatározó módon kíván hozzájárulni a BBTE fejlődéséhez" - áll a közleményben.

Ebben köszönetet mondanak Soós Anna rektorhelyettesnek, a magyar tagozat eddigi vezetőjének 12 éves munkájáért, mely által a tagozat és az egyetem fejlődésében is meghatározó szerepe volt.

A kolozsvári egyetemen szerdán szavaztak az új szenátusi tagokról is, a szenátus alakulóülését január 25-én tartják, a szenátus elnökét február elsején választják meg.

Az általános választás a rektor megválasztásával zárul február 8-án, a tisztségre Daniel David pszichológus, jelenlegi rektor az egyetlen jelölt. Az egyetemen kialakult szokásjog szerint a megválasztott rektor a magyar tagozat választottjait nevezi ki a magyar tagozatot megillető rektorhelyettesi tisztségekbe.

A Babes-Bolyai Tudományegyetem Románia legrégebbi, legnagyobb és legjobbnak minősített felsőoktatási intézménye. Az egyetemen összesen mintegy 46 ezer diák tanul, közülük több mint 6500 magyar tagozaton.

A BBTE a Báthory István erdélyi fejedelem által 1581-ben akadémiai rangra emelt jezsuita iskolát és az 1881-ben létesített Magyar Királyi Ferenc József Tudományegyetemet is elődjének tekinti. Mai neve és szerkezete a magyar tannyelvű Bolyai Tudományegyetem és a román tannyelvű Babes Tudományegyetem 1959-es egyesítésével alakult ki.

A román, magyar és német tagozattal rendelkező kolozsvári egyetemen sikerült életbe léptetni a 2011-ben elfogadott román oktatási törvény előírásait, amelyek viszonylagos önállóságot biztosítanak a magyar tagozatnak. A felsőoktatási intézmény vezetése az intézmény multikulturális jellegét is előszeretettel hangsúlyozza.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!