Marosvásárhelyen hozzák létre a NATO elitalakulatainak egyik regionális parancsnokságát

Külföld, 2023.11.28

A marosvásárhelyi helyőrség keretében hozzák létre a NATO regionális különleges műveleti komponensparancsnokságát (Regional Special Operations Component Command - R-SOC). Klaus Iohannis román államfő ezzel kapcsolatos kezdeményezését keddi együttes ülésén hagyta jóvá a kétkamarás bukaresti parlament.

A dokumentum szerint a NATO az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt ítélte szükségesnek, hogy elitalakulatainak (Special Operations Forces - SOF) felkészítése, irányítása és összehangolása érdekében regionális parancsnoki struktúrát hozzon létre a konfliktusövezet közvetlen szomszédságában, Románia és Bulgária részvételével.

A két NATO-tagállam partnerségével létrehozandó új regionális parancsnokság vezetését a román fél látja el, mivel Bulgária még nem felel meg az ezzel kapcsolatos NATO-szabványoknak - olvasható a román elnök átiratában. Az R-SOC a román és bolgár katonák mellett más szövetséges és partnerországok katonáinak speciális kiképzését és felkészítését hivatott irányítani. Az új parancsnokság kezdetben a marosvásárhelyi helyőrségen jön létre, de a hadgyakorlatok alkalmával, illetve válság- vagy konfliktushelyzetekben más, előre kijelölt romániai vagy bulgáriai helyszíneken fog működni.

Külföldi csapatok romániai állomásozását, vagy az ország területén történő áthaladását a parlament engedélyezheti a köztársasági elnök kezdeményezésére. A romániai R-SOC létrehozását 239 szavazattal három ellenénben, 38 tartózkodás mellett hagyták jóvá a képviselőház és szenátus együttes ülésén. A tervek szerint az új parancsnokság 2024-ben éri el teljes műveleti képességét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!