Matteo Salvini Olaszok Koalíciójának nevezte el a jobbközép pártok szövetségét

Külföld, 2019.10.21

Olaszok Koalíciójának nevezte el Matteo Salvini, a Liga elnöke az általa vezetett római tömegdemonstráción egységbe forrt jobboldali és jobbközép pártok szövetségét a Corriere della Sera című olasz napilapnak adott interjúban hétfőn. Eközben a Giuseppe Conte vezette kormányban egyre erősebbek az ellentétek.

Salvini hangsúlyozta, hogy az Olaszok koalíciója (Coalizione degli italiani) elnevezés jól kifejezi, hogy miközben a jelenlegi baloldali kormány Párizs, Berlin, Brüsszel "pillanatnyi hangulatától" függ, a Liga vezette pártszövetség az olaszok oldalán áll.

"Van, akit Macron ihlet, én az olaszok szavára figyelek" - jelentette ki Salvini a volt balközép kormányfőre, Matteo Renzire utalva, aki a hétvégén "macronista" pártot indított útjára Élő Olaszország (IV) néven.

A Liga vezetőjét kiáltották ki következő közös miniszterelnök-jelöltjüknek a jobbközép és jobboldali pártok a szombaton Rómában rendezett, Olasz büszkeség elnevezésű tüntetésen. Salvini a Corriere della Serának nyilatkozva kijelentette, hogy a jobbközépet mára "meghaladottnak" tartja, hiszen 1994 - Silvio Berlusconi és pártja a Hajrá Olaszország (FI) politikai színrelépése - óta ez volt a neve a koalíciónak.

Elemzők rámutattak, hogy Salvini így nemcsak átvette Berlusconitól a jobbközép irányítását, hanem a korábbi elnevezéssel szakítva hangsúlyozza, hogy másfajta politikai formációban gondolkodik, amely konkrét politikai meghatározás helyett szélesebb választói réteg felé nyitott.

Salvini úgy vélte, hogy az Umbriában október 27-én esedékes tartományi választás "újdonságot hozhat" az olasz belpolitikában, vagyis majdnem biztosra veszi a Liga vezette jobbközép győzelmét.

A balközép La Repubblica egyenesen előrehozott választásokat jósol már a jövő év elejére. Az újság szerint az Öt Csillag Mozgalom (M5S) - Demokrata Párt (PD) a szeptember elején megalakult koalíciós kormányában máris megbomlott az egyensúly, éppen Renzi új pártja miatt. A lap úgy tudja, hogy Renzi az M5S-t vezető Luigi Di Maióval igyekszik szövetkezni, és ketten "rókavadászatot" indítottak a miniszterelnök, Giuseppe Conte ellen: a Renzi-Di Maio páros célja nem a kormánybuktatás, hanem a miniszterelnök-csere. Conte a PD-főtitkár Nicola Zingaretti támogatását keresi. Miközben az M5S, a PD és az IV se akar választásokat, a végén egymás kijátszása vezethet a közös bukáshoz - írta kommentárjában a La Repubblica. Más vélemények szerint Renzi már a 2022-es elnökválasztást tartja szem előtt, és az M5S-szel szövetkezve el akarja kerülni, hogy a PD jelöltje legyen az államfő.

Az Il Foglio című napilapban Roberto Maroni, az Északi Liga egykori vezetője, a volt Berlusconi-kormányok többszörös minisztere úgy vélekedett, hogy a jelenlegi olasz belpolitika két főszereplője, Salvini és Renzi között "találkozási pontok is létezhetnek". Arra utalt, hogy miközben Renzi az évtizedeken át Berlusconi vezette centrista szavazókat csalogatja új pártjába, ennek jobboldali partnere a Salvini-féle formáció lehet.

A folyamatosan változó belpolitikai helyzetet - a közelgő helyhatósági választásokon túl - a költségvetési csomag miatti viták fokozzák a miniszterelnök és a kormánypártok között. Di Maio arra emlékeztette Contét, hogy az M5S nélkül nem létezik a kormány. Zingaretti kijelentette: elég volt a kölcsönös támadásokból és csapdákból, "az olaszok fáradtak, de nem hülyék, és fellázadnak" - jelentette ki.

Conte mindenkit nyugalomra intett, és hétfő estére újabb kormányülést hívott össze, hogy "rendet teremtsen" kormányában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!