Médiaértesülés: hatósági felügyelet alá helyezték Romániában az európai főügyészi tisztségre esélyes Laura Codruta Kövesit

Külföld, 2019.03.28

Hatósági felügyelet alá helyezték Romániában egy ellene indított bűnvádi eljárás keretében Laura Codruta Kövesit, megtiltva számára az ország elhagyását - jelentették ügyészségi értesüléseikre hivatkozva csütörtökön a román hírügynökségek.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetőjét gyanúsítottként hallgatták ki csütörtökön a romániai igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészségen (SIIJ). Távozásakor Kövesi nem erősítette meg a hatósági felügyelet elrendeléséről szóló médiaértesülést, csak annyit közölt: megtiltották számára, hogy ügyéről a sajtóval kommunikáljon.

Kövesi megalapozatlan lejáratási kísérletnek nevezte az ellene indított eljárásokat, amelyekkel szerinte meg akarják akadályozni európai főügyészi kinevezését. Úgy vélte, azok terjesztenek valótlanságokat róla, akiket zavart a DNA tevékenysége, akik háborítatlanul szeretnének lopni Romániában és akiknek az az érdekük, hogy az ügyészek csak tyúktolvajokkal foglalkozzanak.

A SIIJ februárban hivatali visszaélés, megvesztegetés elfogadása és hamis tanúzás gyanújával indított bűnvádi eljárást Kövesi ellen egy korrupcióváddal bíróság elé állított volt parlamenti képviselő és médiamágnás feljelentése alapján. Március elején a SIIJ azt közölte Kövesivel, hogy újabb ügyben vált gyanúsítottá, amelyben a DNA ploiesti-i részlegének ügyészeit vádolják túlkapásokkal és bizonyítékok hamisításával.

Kövesi ellen több fegyelmi eljárást is kezdeményezett a bírák és ügyészek tevékenységét ellenőrző Igazságszolgáltatási Felügyelet: két ilyen fegyelmi ügyben hétfőn jogerősen felmentette Kövesit a legfelsőbb bíróság.

Az Európai Parlament (EP) március elején a versenyben maradt három jelelölt közül Kövesit választotta hivatalos jelöltjének az európai főügyészi tisztségre. A bukaresti kormány viszont hevesen kampányol a román jelölt kinevezése ellen, arra hivatkozva, hogy Kövesi mandátuma idején a több száz román politikust rács mögé küldő DNA visszaéléseket követett el, a román igazságügyi miniszter pedig emiatt kezdeményezte és érte el Kövesi felmentését.

A leendő európai főügyészt az EU társjogalkotó szervei - a tagállamok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament - közös megegyezéssel várhatóan áprilisban fogják kinevezni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!