Megalakult az amerikai-iraki biztonsági együttműködés új fóruma

Külföld, 2023.08.08

Az önálló iraki biztonsági erők Iszlám Állam ellen elért eredményeit méltatta az amerikai védelmi miniszter hétfőn, amikor megalakult az amerikai-iraki biztonsági együttműködés új fóruma.

Lloyd Austin miniszter az Egyesült Államok-Irak Közös Biztonsági Együttműködés Párbeszéd (US-Iraq Joint Security Cooperation Dialogue - JSCD) első ülésén országa további elkötelezettségét hangoztatta a biztonságos, stabil és szuverén Irak iránt. Hozzátette, hogy az Iszlám Állam változatlanul fenyegetést jelent, annak ellenére, hogy az iraki biztonsági erők óriási előrelépést tettek a tartós győzelem felé.

A miniszter azt is megerősítette, hogy a Egyesült Államok, az iraki kormány kérésére, továbbra is kész folytatni kiképzési, tanácsadói és segítői tevékenységet az Iraki Biztonsági Erők oldalán, valamint hírszerzési információkat megosztani.

A most létrejött együttműködés folytatása a 2021 júliusában alakult amerikai-iraki stratégiai kezdeményezésnek, amely a 2008-as Stratégiai Keretmegállapodásra épült. A 2008 novemberében aláírt megállapodás vezetett el az amerikai harcoló erők teljes kivonásához Irakból 2021. decemberben.

Az amerikai védelmi minisztérium hétfőn, egy kongresszusi meghallgatása reagálva, közleményben erősítette meg együttérzését a 2021. augusztusi afganisztáni kivonulás során meghalt 13 amerikai katona családjaival, akik hozzátartozójukat a kabuli repülőtér közelében elkövetett merényletben vesztették el.

A szóvivő által kiadott dokumentum szerint a Pentagon "örökké hálás lesz az elesettek szolgálatáért, áldozatáért és elkötelezettségéért, amelyet az evakuációs művelet idején mutattak".

Hétfőn az amerikai kongresszus kezdeményezésére rendezett meghallgatáson a csaknem két éve, szolgálat közben meghalt katonák szülei tettek nyilatkozatot. Többségük kritizálta az amerikai kormányzatot, rendezetlennek nevezve az afganisztáni kivonulást, ami véleményük szerint hozzájárult gyermekük halálához.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!