Megalakult az Egyesült Államok új kongresszusa, a képviselőház két szavazási forduló után sem tudott elnököt választani

Külföld, 2023.01.03

Megalakult az Egyesült Államok 118. kongresszusa, azonban a képviselőház két szavazási forduló után sem tudta megválasztani elnökét.

A republikánus többség jelöltje az alsóház elnöki pozíciójára Kevin McCarthy kaliforniai képviselő. McCarthy az előző kongresszus idején az akkor kisebbségben politizáló republikánus képviselőcsoport vezetője volt.

A republikánus többség jelöltje a 435 tagú képviselőházban tartott szavazás első és második fordulójában is 203 szavazatot kapott, a kisebbségbe került demokrata képviselőcsoport vezetője, Hakeem Jeffries pedig 212-t, ami megegyezik a párt képviselőinek számával. A házelnöki pozíció elnyeréséhez abszolút többségre, vagyis 218 voksra van szüksége egy jelöltnek.

A szavazás érdekessége, hogy a második szavazási fordulóban, Kevin McCarthy ugyancsak 203 szavazatot kapott, a 19 további republikánus voks ugyanakkor arra a Jim Jordan képviselőre érkezett, aki a szavazást megelőzően arra kérte párttársait, hogy támogassák a republikánusok többségének bizalmát élvező McCarthy-t.

Mike Lawler képviselő a második sikertelen forduló után a FoxNews hírtelevízió élő adásában arról beszélt, hogy a párt többsége határozottan Kevin McCarthy mögött áll, és mást nem támogatnak. Úgy fogalmazott, hogy a "19 képviselő a párt képviselőinek többségét túszul ejtette, ami így nem fog működni". Hozzátette, Kevin McCarthy további ígéreteket tett az ellene szavazó képviselőknek, és ezzel már minden követelésüket teljesítette.

A harmadik szavazási forduló washingtoni idő szerint délután 4 órakor kezdődött.

A Kongresszus alsóházában a republikánusok 222, a demokraták 212 képviselővel rendelkeznek, egy képviselői szék üresen maradt, mert a megválasztott demokrata képviselő novemberben elhunyt.

A felsőháznak, a Szenátusnak hivatalosan 49 republikánus, 48 demokrata és 3 független tagja van, ugyanakkor a szavazati erőviszonyokat tekintve a demokraták a függetlenekkel együtt 51-49-es többségben vannak a republikánusokkal szemben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!