Megállapodott Koszovó vízummentességéről az Európai Unió Tanácsának elnöksége és az EP

Külföld, 2022.12.14

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Csehország tárgyalói és az Európai Parlament képviselői megállapodásra jutottak a Koszovó által kiállított útlevéllel rendelkezők vízummentes uniós beutazását lehetővé tevő rendelettervezetről - tájékoztatott az uniós tanács szerdán.

Az új szabályok hivatalos elfogadásuk esetén lehetővé tennék a koszovói útlevéllel rendelkezők számára, hogy bármely 180 napos időszakban 90 napos tartózkodásra vízum nélkül utazzanak az Európai Unióba.

A vízummentesség az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) rendeleteinek hatályos időpontjától, de legkésőbb 2024. január 1-jétől lenne alkalmazandó.

A tanácsi közlemény kiemelte: a megállapodást az tette lehetővé, hogy Koszovó jelentős előrehaladást ért el a vízumliberalizációs ütemterv valamennyi követelménye tekintetében. A követelmények teljesítését értékelő jelentése alapján az Európai Bizottság nemrégiben javasolta a koszovói útlevéllel rendelkezőkkel szembeni vízumkötelezettség megszüntetését. A vízummentesség biztosítani fogja, hogy az egész nyugat-balkáni régió ugyanazon vízumrendszer hatálya alá tartozzon - közölték.

Az EU a vízumliberalizációt követően aktívan nyomon kíséri a vízummentesség fenntartásához szükséges követelmények végrehajtását.

Az elfogadott szöveget most az uniós tagállamokat tömörítő Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, mielőtt a hivatalos elfogadási eljáráson átesne.
(MTI)

Címkék

ETIAS Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!