TV műsor

Megbírságolták a Szabad Európa Rádiót Moszkvában

Külföld, 2021.02.10

Tizenegymillió rubeles (mintegy 44 millió forintos) bírsággal sújtotta szerdán Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (SZER/SZR) részvénytársaságot és annak igazgatóját az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor), amiért a cég nem tüntette fel, hogy külföldi ügynöknek számít Oroszországban.

A Roszkomnadzor tájékoztatása szerint a külföldi ügynök megkülönböztető jelzés feltüntetését előíró törvény megsértése miatt 166 jegyzőkönyvet vettek fel a SZER/SZR-rel és a vezérigazgatóval kapcsolatban. Ezek értelmében kilenc, külföldi ügynöknek számító, a vállalathoz tartozó tömegtájékoztatási eszköz nem vagy nem a kellő módon tüntette fel külföldi ügynök mivoltát.

Az illetékes bíróság negyven ügyet vizsgált meg és mindben bírságot rótt ki, összesen tizenegymillió rubel értékben.

Andrej Sarij, a SZER/SZR orosz nyelvű szolgálatának vezetője a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy heti két-három alkalommal is folytatnak le a vállalat ellen bírósági tárgyalásokat, amelyeken bírságokat szabnak ki. A cég ezt igazságtalannak tartja és az összes ítéletet meg fogja fellebbezni.

A vonatozó törvény értelmében a külföldi ügynöknek minősített külföldi tömegtájékoztatási eszközök anyagai csakis ilyen jelöléssel terjeszthetők Oroszországban. Fel kell tüntetni a tartalmakon, hogy más államok érdekeit szolgálják.

A Roszkomnadzor közölte, hogy folytatja a külföldi ügynök tömegtájékoztatási eszközökre vonatkozó törvény végrehajtásának ellenőrzését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!