TV műsor

Megérkezett Párizsba a világ utolsó volt francia túsza

Külföld, 2020.10.09

Megérkezett pénteken Párizsba Sophie Pétronin, a világ utolsó volt francia túsza, akit négy év után engedtek el Maliban dzsihadista fogvatartói. A 75 éves segélymunkást a Villacoublay katonai repülőtéren családja mellett Emmanuel Macron államfő és Jean-Yves Le Drian külügyminiszter fogadta.

"A franciák együtt örülnek velem annak, hogy végre viszontláthatjuk a drága Sophie Pétronint. Üdvözöljük itthon! - írta a Twitteren a köztársasági elnök nem sokkal azután hogy a volt túszt, a fiát, az orvosát és diplomatákat szállító katonai repülőgép leszállt a Párizshoz közeli katonai repülőtéren.

A segélymunkás és hozzátartozói csaknem egyórás megbeszélést folytatattak a köztársasági elnökkel és a külügyminiszterrel a katona bázis dísztermében. Az előzetes bejelentéssel ellentétben azonban Emmanuel Macron nem tartott sajtótájékoztatót, és a helyszínt előbb hagyta el, mint a volt túsz és a családja. Sophie Pétronin sem kívánt nyilvánosan megszólalni. Sajtóértesülések szerint a felek között heves vita bontakozott ki, de annak részleteiről semmit nem lehet tudni.

Ez volt a második alkalom, hogy Emmanuel Macron személyesen fogadott Franciaországba hazatérő volt túszokat: 2019 májusban két Burkina Fasóban kiszabadított két francia turistát várt a reptéren.

Az államfő már csütörtök este üdvözölte Sophie Pétronin kiszabadulását: "Hatalmas megkönnyebbülés a kiszabadulása. Köszönet a mali hatóságoknak. A terrorizmus elleni küzdelem folytatódik a Száhel-övezetben" - írta a Twitteren az elnök.

A 75 éves nő a világ utolsó francia túsza volt: 2016. december 24-én ragadták el fegyveresek Gao városából, ahol egy gyermekjótékonysági szervezetnél dolgozott. Ezután közel négy évig tartották fogva a dzsihadisták.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető szervezetek Soumaila Cissé mali ellenzéki politikust, Sophie Pétronin francia segélymunkást, illetve Pierluigi Maccalli olasz papot és a szintén olasz Nicola Chiacchiót egyszerre bocsátották szabadon. Maccallit 2018-ban, Chiacchiót 2019-ben, Cissét idén márciusban ejtették foglyul. A hét elején a mali hatóságok mintegy kétszáz dzsihadistát engedtek szabadon egy fogolycsere keretében. Azt nem tudni, hogy emellett váltságdíjat is kellett-e fizetni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!