Megerősítette a Thalys szuperexpresszen támadó terrorista életfogytiglani börtönbüntetését a párizsi különleges esküdtszék

Külföld, 2022.12.08

Csütörtökön másodfokon is megerősítette a párizsi különleges esküdtszék az Amszterdamból Párizsba közlekedő Thalys expresszvonaton 2015 augusztusában amerikai katonák által meghiúsított merénylet elkövetőjének, Ayoub El Khazzaninak első fokon meghozott életfogytiglani börtönbüntetését.

A 33 éves marokkói férfi 2015. augusztus 21-én egy gépkarabéllyal, automata pisztollyal és késsel felfegyverkezve lövöldözni kezdett az Amszterdam és Párizs között közlekedő expresszvonaton Belgium területén. A merényletben hárman megsebesültek. Az iszlamistát két szabadságos amerikai katona és egy diák dulakodás után ártalmatlanná tette. A támadónál háromszáz ember megölésére elegendő lőszer volt.

A párizsi különleges esküdtszék 2020 decemberében Ayoub El Khazzanit első fokon terrorista gyilkossági kísérlet vádjával életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte. A terrorelhárítási ügyészség a büntetés megerősítését indítványozta az esküdtszéknek.

A támadást a 2015. november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat vezetője és egyik végrehajtója rendelte meg az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet nevében.

A fellebbviteli perben az elkövető "a nyomozás szempontjából kevés hasznos elemmel szolgált" - fogalmazott David Hill, a különleges esküdtszék elnöke. Jóllehet Ayoub El Khazzani sajnálatának és szégyenének adott hangot a merényletkísérlet miatt, az esküdtszék elnöke szerint kétségbevonható, hogy a vádlott valóban megváltozott.

Ayoub El Khazzani az elsőfokú perhez hasonlóan a fellebbviteli perben is azt állította, hogy nem volt célja civileket, nőket és gyerekeket ölni. Az elsőfokú perben avval érvelt, hogy az amerikai katonák megölésére kapott megbízást. A bíróság azonban ezt nem tartotta komoly érvnek, miután ekkor már előkészítés alatt állt a párizsi merényletsorozat civilek ellen, és az amerikai katonák jelenlétéről a vonaton nem tudhatott előre a merénylő.

Másodfokon a vádlott kijelentette: az Európai Bizottság tisztviselői voltak a célpontjai, akik szerinte a "koalíciós erőknek utasításba adták, hogy Szíriát bombázzák". Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki a merényletterv miatt, és hangsúlyozta: örül, hogy végül nem halt meg senki. Arra viszont nem tudott magyarázatot adni, hogyan különböztette meg a brüsszeli tisztviselőket a többi utastól.

Ayoub El Khazzani 2015 májusában csatlakozott az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez Szíriában, ahonnan nyáron Európába indult Törökországon keresztül a támadás megrendelőjével, a belga-marokkói Abdelhamid Abaaouddal. Ez utóbbi készítette elő Belgiumból a párizsi merényletsorozatot, majd személyesen irányította annak végrehajtását a francia fővárosban.

A Marokkóban született, de belga állampolgárságú, 28 éves Abdelhamid Abaaoudot, aki az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik legfőbb szíriai "hóhérjának" és európai toborzójának számított, a Párizstól északra található Saint-Denis elővárosban öt nappal a merényletek után ölték meg a francia kommandósok.

A nyomozás szerint a Thalyson végrehajtott támadás egy Szíriában eltervezett merénysorozat része volt, amelynek kivitelezése Abdelhamid Abaaoud feladata volt.

Az elsőt 2015 áprilisában Párizs egyik déli elővárosában, Villejuifben egy templom ellen akarták végrehajtani, de az elkövető, az algériai Sid-Ahmed Ghlam véletlenül lábon lőtte magát a támadás előtt. A férfit életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Párizsban. Ezt követte a szuperexpressz elleni, 2015. augusztusi merénylet, majd a 2015. novemberi párizsi merényletsorozat, végül a 2016. március 22-én végrehajtott, 32 áldozatot követelő brüsszeli támadások.

Ayoub El Khazzani egy egész fegyverarzenállal szállt fel a Thalysra: egy Kalasnyikov-gépkarabély volt nála 9 tárral és csaknem 300 tölténnyel, egy félautomata pisztoly, egy tapétavágó és egy gyúlékony folyadékkal teli üveg. A vád szerint a támadás célja az volt, hogy válogatás nélkül a lehető legtöbb utast megöljön.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!