Megerősíti közel-keleti jelenlétét a brit légierő

Külföld, 2024.04.14

Az Izrael elleni iráni támadások nyomán megerősíti közel-keleti jelenlétét a brit királyi légierő (RAF).

A londoni védelmi minisztérium vasárnap hajnali tájékoztatása szerint a kormány több harci, illetve légi üzemanyag-utántöltő repülőgéppel egészítette ki a térségben tevékenykedő RAF-kontingenst.

Ezek a gépek az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen Irakban és Szíriában zajló, Operation Shader nevű brit hadművelethez nyújtanak segítséget, emellett azonban kérés esetén, jelenlegi műveleti hatósugarukon belül részt vesznek légi támadóeszközök elfogásában is - fogalmazott vasárnapi közleményében a brit védelmi tárca.

A minisztérium hangsúlyozta: a megnövekedett iráni fenyegetés és a közel-keleti eszkaláció ugyancsak növekvő kockázata miatt a brit kormány térségi partnereivel együtt az eszkaláció megállításán és a további támadások megelőzésén dolgozik.

Rishi Sunak brit miniszterelnök nem sokkal a védelmi tárca tájékoztatása előtt, a Downing Street által ismertetett nyilatkozatában közölte, hogy "a lehető legerőteljesebb módon" elítéli az iráni rezsim Izrael elleni felelőtlen támadását.

A brit kormányfő állásfoglalásának előzményeként Irán szombat éjjel - a damaszkuszi konzulátusa ellen két hete végrehajtott légicsapásra válaszul - számos pilóta nélküli légi támadóeszközt és rakétát indított Izrael ellen.

Rishi Sunak szerint az ilyen csapásmérések a feszültségek fellángolásának és a térség destabilizálódásának kockázatával járnak.

"Irán újból megmutatta, hogy káoszt akar teremteni saját szomszédságában is" - áll a konzervatív párti brit kormányfő nyilatkozatában.

Rishi Sunak hangsúlyozta: Nagy-Britannia változatlanul kiáll Izrael és saját regionális partnerei - köztük Jordánia és Irak - biztonsága mellett.

A brit miniszterelnök szerint London a szövetségeseivel vállvetve sürgősséggel dolgozik a helyzet stabilizálása és a további eszkaláció megelőzése érdekében, mivel senki nem akar még több vérontást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!