Meghalt O.J. Simpson egykori amerikaifutball-sztár és színész

Külföld, 2024.04.11

Meghalt O.J. Simpson egykori amerikaifutball-sztár és színész, akit az 1990-es években a volt felesége elleni gyilkosság vádjával állítottak bíróság elé, de végül felmentettek.

O.J. Simpson A közismert amerikai médiaszemélyiség halálát családja jelentette be csütörtökön közösségimédia-oldalán. A bejegyzés szerint Orenthal James Simpson gyermekei és unokái körében hunyt el Las Vegasban, daganatos megbetegedés következtében.

O.J. Simpsont a profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) máig meghatározó alakjaként emlegetik, aki 1969-től 11 szezonon keresztül játszott, elsősorban a Bufallo Bills csapatának tagjaként. Az amerikai sporttörténet egyik legjobb futójátékosaként (running back) tartják számon.

Az 1970-es és 1980-as években több mozifilmben is szerepelt, többek között a Csupasz pisztoly-filmekben nyújtott emlékezetes alakítást.

1994 júniusában Los Angelesben letartóztatták volt felesége, Nicole Brown Simpson és barátja, Ron Goldman elleni gyilkosság vádjával. A bírósági tárgyalást az Egyesült Államokban az "évszázad pereként" emlegették, és élő televíziós közvetítésben lehetett követni. Az esküdtszék 1995. október 3-án ártatlannak találta, ami komoly vitához vezetett, mert a jogi szakértők többsége szerint a bizonyítékok meggyőző erejűek voltak. 1997-ben egy másik, kártérítési perben felelősnek találta a bíróság a két halálesetért, és 33,5 millió dollár megfizetésére kötelezte.

O.J. Simpson mindvégig tagadta a kettős gyilkosság elkövetését.

Az egykori futballsztárt 2007-ben ismét letartóztatták, miután összetűzésbe keveredett sportereklye-kereskedőkkel egy Las Vegas-i hotelben. A bíróság elítélte, és 9 évet töltött börtönben többi között fegyveres rablás miatt. 2017-ben kegyelemmel szabadult. A büntetőeljárásban azt állította, hogy a letartóztatásához vezető összetűzés idején tőle ellopott sportereklyéket akart visszaszerezni.

O.J. Simpson 76 éves volt.
(MTI)

Címkék

Elhunyt Meghalt O.J. Simpson
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!