Meghosszabbította a török bíróság Osman Kavala letartóztatását a Gezi parki tüntetések ügyében

Külföld, 2021.10.08

Meghosszabbította pénteken egy isztambuli bíróság Osman Kavala török üzletember, emberi jogi aktivista előzetes letartóztatását a 2013-as Gezi parki tüntetések finanszírozásával és koordinálásával kapcsolatos perben.

A férfi elleni törökországi eljárásokat széles nemzetközi figyelem kíséri, mert már csaknem négy éve ül börtönben úgy, hogy eddig még egyszer sem találták bűnösnek.

A pénteki tárgyaláson, amelyhez Kavala videóhíváson keresztül kapcsolódott, az Egyesült Államok, az Európai Unió, Németország, Franciaország, Dánia, az Egyesült Királyság, Belgium, Svájc, Hollandia és Svédország is megfigyelőkkel képviseltette magát.

A mostani döntéssel az üzletember legalább november 26-ig, tehát a következő tárgyalásig börtönben marad.

A férfit először 2017. november 1-jén tartóztatták le a Gezi parki tüntetések szervezésével összefüggésben. Őt és társait egyebek mellett a török kormány hatalmának megdöntésére tett kísérlettel vádolták. A bíróság 2020 februárjában bizonyítékok hiányában ugyan felmentette őket, Kavala ellen néhány órával később a 2016. július 15-i katonai puccskísérlet ügyében is eljárás indult.

Kavala második, a hatalomátvétellel kapcsolatos pere 2020 decemberében kezdődött meg. Ebben az alkotmányos rend megdöntésének kísérlete, valamint politikai és katonai kémkedés miatt emeltek ellene vádat. Az ügyészség szerint a férfi részt vett az összeesküvés előkészítésében.

A Gezi parki tüntetésekkel kapcsolatos per idén májusban újraindult, miután az előző perben született felmentő ítéleteket a fellebbviteli bíróság januárban hatályon kívül helyezte, és új eljárás lefolytatására utasította az elsőfokú bíróságot.

Még 2019 decemberében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) úgy határozott, hogy Törökországnak szabadon kell engednie az üzletembert.

A múlt hónapban az Európa Tanács, amelynek Törökország szinte a kezdetek óta a tagja, jelezte, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Ankara ellen, ha nem engedi szabadon Kavalát, összhangban az EJEB-határozattal.

Az isztambuli Gezi parki tüntetések immár több mint nyolc évvel ezelőtt, 2013. május végén kezdődtek a terület átépítése elleni tiltakozással, de a környezetvédő aktivisták szembeszegülése csakhamar kormányellenes megmozdulássá nőtte ki magát, miután a rendőrség erőszakkal próbálta feloszlatni a tömeget. A megmozdulásokat elfojtották, és a résztvevők ellen bírósági eljárásokat indítottak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!