Meghosszabbították az Európai Unió szomáliai kiképzési és kapacitásépítési misszióját

Külföld, 2018.12.10

Két évvel meghosszabbították az Európai Unió szomáliai kiképzési és kapacitásépítési missziójának mandátumát hétfőn a tagállamok külügyminiszterei brüsszeli tanácsülésükön.

Az uniós tagországok kormányainak tanácsa arról számolt be, hogy egészen 2020. december 31-ig kiterjesztették az EUCAP Szomália nevű műveletet.

Az MTI-hez is eljuttatott közlemény szerint körülbelül 66 millió eurót különítettek el az Afrika szarvánál tevékenykedő kalózok elleni fellépést támogató misszió költségeire a 2019-2020-as időszakban.

A mogadishui székhelyű misszió 2012 júliusában indult, megbízatása az ország képességeinek erősítését célozza a tengeri polgári bűnüldözés tekintetében, mégpedig egyebek mellett szakpolitikai tanácsadással, képzés és felszerelés biztosításával, illetve a szükséges jogszabályok kidolgozásának segítésével.

Az EU-nak emellett működik egy haditengerészeti művelete is Szomáliában, melynek keretében 2008 óta hadihajókat állomásoztatnak az ország partjai közelében, hogy elrettentsék a kalózokat a kereskedelmi hajók megtámadásától, és védőkíséretet biztosítsanak a humanitárius tengeri szállítmányok célba juttatásához.

Sajtóhírek szerint a szomáliai partoknál regisztrált kalóztámadások száma a 2011-es 176-os csúccsal szemben tavaly mindössze hét volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!