Megkezdődik a Defender Europe 2020 nagyszabású NATO-hadgyakorlat lengyelországi szakasza

Külföld, 2020.02.27

Megkezdődik csütörtökön Lengyelországban a NATO elmúlt 25 évének legnagyobb, amerikai részvétellel zajló európai hadgyakorlata, a Defender Europe 2020 - közölte Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter.

A májusig tartó művelet keretében az Egyesült Államokból 20 ezer katona érkezik Európába, Lengyelország határát az első amerikai hadoszlop péntek este lépi át - írta meg Blaszczak a Twitter-honlapján.

A lengyel védelmi tárca pénteki közleménye szerint a több európai országban - Lengyelország mellett Németországban és a három balti államban (Észtország, Lettország, Litvánia) rendezendő műveleti sorozatban 18 NATO-tagállam közel 37 ezer katonája vesz részt.

A közvetlenül az Egyesült Államokból érkező 20 ezer katona mellett 9 ezer, már Európában állomásozó amerikai katona és mintegy 8 ezer, más országokból érkező katona vesz részt a hadgyakorlatokban. A lengyel hozzájárulás közel 3 ezer katona lesz nehézfegyverzettel, és a légierő is részt vesz - áll a közleményben.

Csak Lengyelországba a következő hetekben tízezernél több amerikai és más szövetségi katona érkezik. A katonákat és a felszerelést közutakon, vasúton és légiközlekedéssel is szállítják az észak- és kelet-lengyelországi gyakorlóterepekre.

A hadgyakorlat célja a közlemény szerint az európai országok befogadó- és az amerikai katonák és felszerelés áthelyezési képességeinek ellenőrzése.

A lengyel védelmi tárca a művelet defenzív jellegét hangsúlyozta. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter február elején kijelentette: Oroszországban a hadgyakorlat nagyon erős aggályokat kelt, de Moszkva úgy fog reagálni, hogy ne teremtsen szükségtelen kockázatokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!