Megkezdődött az amerikai igazságügyminiszter-jelölt szenátusi meghallgatása

Külföld, 2019.01.15

Kinevezése esetén nem enged majd semmiféle nyomásgyakorlásnak - ígérte szenátusi meghallgatásának első napján William Barr amerikai igazságügyminiszter-jelölt.

"Sem az elnök, sem a kongresszus, sem a szerkesztőségek nem gyakorolhat nyomást rám. Azt fogom tenni, amit helyesnek tartok" - fogalmazott a jelölt a szenátus igazságügyi bizottsága előtt.

A szenátus igazságügyi bizottságában - a meghallgatási szokásoknak megfelelően -egy szenátor mutatta be William Barrt, felvázolja eddigi életútját és érdemeit. Orrin Hatch, Utah állam most visszavonult szenátora a bemutatóban dicsérte és a miniszteri posztra alkalmasként mutatta be a jelöltet.

Barr az előre elkészített - és hétfőn nyilvánosságra is hozott - nyilatkozatának felolvasása után a szenátorok kérdéseire válaszolva többször is megerősítette, hogy Robert Mueller, a Donald Trump kampánycsapatának munkatársai és oroszok közötti, a 2016-os elnökválasztási kampányban történt esetleges összejátszást vizsgáló különleges bizottság vezetője folytathatja és befejezheti a munkáját.

Régi barátjának mondta Muellert,, akinek - mint fogalmazott - felügyelete alatt lehetősége lesz befejeznie a munkáját. Hangsúlyozta: "mindenkinek, az elnöknek, a kongresszusnak és az amerikai népnek is az az érdeke, hogy ez az ügy megoldódjék, lehetővé téve a vizsgálat befejezését". Lindsey Graham republikánus szenátor, az igazságügyi bizottság új elnöke kérdésére peddig azzal felelt, hogy szerinte Mueller "nem folytat boszorkányüldözést".

William Barr egyetértett a Mueller-bizottság azon megállapításával, hogy a 2016-os elnökválasztás folyamatába beavatkoztak oroszok, de legalábbis megpróbálkoztak a beavatkozással.

Dianne Feinstein demokrata párti szenátor aggályait fejezte ki, utalva Barr tavalyi feljegyzésére, amelyben a politikus bírálta a Mueller-bizottság tevékenységét mert "végzetesen elhibázottnak" ítélte annak vizsgálatát, hogy Trump elnök akadályozta-e az igazságszolgáltatást a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezetőjének, James Comey-nak a menesztésével. Barr válaszul leszögezte: az említett feljegyzésben nem a vizsgálat jogosultságát kérdőjelezte meg, csupán amiatti aggodalmát fejezte ki, hogy a bizottság helytelenül értelmezheti a törvényt.

Feinsein mindazonáltal azt kérte a jelölttől, vállaljon kötelezettséget arra, hogy nem avatkozik be a Mueller vezette vizsgálatba.

A meghallgatáson William Barr Oroszországot az Egyesült Államok "potenciális vetélytársának" nevezte, megismételve, hogy nincsenek ugyan kétségei az orosz beavatkozási kísérletekkel kapcsolatban, de szerinte az Oroszországgal való tartós foglalkozás "elhomályosíthatja a Kína felől érkező veszélyt".

A miniszterjelölt hangsúlyozta: "az Egyesült Államok elsődleges vetélytársa Kína, Oroszország súlya ma fele akkora, mint amikor a hidegháború idején néztünk szembe vele, és gazdasága hosszú távú előrejelzései sehol nincsenek Kínáéval összevetve".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!