Megkezdődött az október 7-i általános választások kampánya Boszniában

Külföld, 2018.09.07

Megkezdődött pénteken az október 7-i általános választások kampánya Bosznia-Hercegovinában, a 3,35 millió szavazópolgár egy hónap múlva 7497 jelölt közül választhatja ki az ország különböző szerveinek leendő tagjait.

Október első vasárnapján a boszniai állampolgárok 518 mandátum sorsáról döntenek, megválasztják a kollektív államelnökség három tagját, a többségében szerbek lakta országrész, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét és két alelnökét, a boszniai szövetségi parlament felsőházának 42 képviselőjét, a boszniai Szerb Köztársaság parlamentjének 83 képviselőjét, a bosnyák-horvát országrész, a Bosznia-hercegovinai Föderáció képviselőházának 98 tagját, valamint a föderáció tíz kantonjának képviselő-testületi tagjait.

A választási bizottság közlése szerint a választási listákon 58 párt, 36 koalíció és 34 független jelölt szerepel. Már 2014-ben is rekordszámú lehetőség közül választhattak az állampolgárok, most a négy évvel ezelőttihez képest harminccal több politikai szubjektum méreti meg magát - közölte a választási bizottság.

A Nezavisne Novine című boszniai napilapnak nyilatkozó elemzők nem túl derűlátóak a kampánnyal kapcsolatban, kételyüknek adtak hangot annak tisztaságát és tisztességességét illetően, főként azok részéről, akik jelenleg az ország különböző szerveit irányítják. Enver Kazaz egyetemi tanár szerint nagyon piszkos kampányra és választásra lehet számítani. Véleménye szerint szavazatlopásra, érvénytelenített szavazócédulákra, gyűlöletbeszédre és nacionalizmusra lehet majd számítani a következő egy hónap során. Egy másik egyetemi tanár, Slavo Kukic szerint sem játszanak majd tisztességesen a politikusok. Ezenfelül hozzátette, hogy a kampány már 2014-ben, közvetlenül az előző választások után megkezdődött, és ahogy azóta is, most is nemzetiségi színezetű lesz, vagyis a kampányidőszakot a különböző nemzetiségek közötti feszültségek szítása jellemzi majd, hiszen az utóbbi időszakot is a háborús retorika jellemezte.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a politikusok nem is tettek nagy választási ígéreteket, inkább a nacionalizmusra építették kampányukat.

Az Istinomjer (Igazságmérő) című honlap kimutatása szerint a 2014-2018-as időszakban, a különböző szintű kormányok pártjai a négy évvel ezelőtt tett 966 ígéret közül mindössze 32-t tartottak be, és hasonló arányú volt a megvalósított ígéretek száma négy évvel korábban is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!