Megkezdődtek a nyilvános meghallgatások az amerikai képviselőházban az Ukrajna körüli vitában

Külföld, 2019.11.13

Megkezdődtek a Donald Trump amerikai elnök alkotmányos elmozdítását  lehetővé tévő  folyamatot (impeachment) megelőző nyilvános meghallgatások szerdán  az amerikai képviselőházban az Ukrajna körüli vitában.

A valamennyi nagy amerikai televíziós csatorna által élőben közvetített meghallgatást Adam Schiff, a meghallgatásokat együttesen vezető három bizottság - a hírszerzési, a külügyi és az ellenőrzési - egyik vezetője nyitotta meg. Nyilatkozatában Schiff felidézte a vizsgálatok alapjául szolgáló, július 25-én történt telefonbeszélgetés néhány részletét Donald Trump amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökök között, és leszögezte, hogy az amerikai elnök kérése Joe Biden volt alelnök és jelenlegi demokrata párti elnökjelölt-aspiráns, valamint a fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeinek kivizsgálására, továbbá annak feltárására, hogy Ukrajna beavatkozott-e a 2016-os elnökválasztási folyamatba, "nem szolgálta az Egyesült Államok nemzeti érdekeit".

"Mindkét kérés Donald Trump személyes és 2020-as elnökválasztási kampányának érdeke volt" - hangoztatta Adam Schiff. Hatalommal történt visszaélésnek minősítette az amerikai elnök viselkedését. Mint fogalmazott: kísérlet volt ez "egy szövetséges befolyásolására, kényszerítésére, zsarolására, vagy lefizetésére" annak érdekében, hogy ő ebből politikai hasznot húzzon.

Schiff, aki a hírszerzési bizottság vezetője, nyitóbeszéde végén az Egyesült Államok alapító atyáit idézte meg. "Vajon van-e még értelme a hivatali eskünek, amely megköveteli törvényeink hű végrehajtását, a hatalmi ágak alkotmány által meghatározott egyensúlyának tiszteletben tartását? Ezeket a kérdéseket kell feltennünk és megválaszolnunk. Elfogultság nélkül, ha lehet, késlekedés és pártosság, vagy előítéletesség nélkül" - hangoztatta a kaliforniai politikus. Majd az Egyesült Államok egyik alapító atyját, Benjamin Franklint idézte: "amikor Benjamin Franklintól megkérdezték, hogy milyen ország lesz az Egyesült Államok, azzal válaszolt, hogy köztársaság, ha meg tudják őrizni annak. Vajon képesek leszünk-e megőrizni ennek, ez az alapvető kérdése a Donald J. Trump alkotmányos elmozdítását célzó eljárásnak". Schiff megnyitó beszéde után a republikánusok nevében Devin Nunes, a hírszerzési bizottság politikusa szólalt meg. Nunes leszögezte: "az Oroszország-kacsa látványos szétrobbanása után a demokraták feldobtak egy tízcentest és azt mondták: az igazi visszaélés az, ha a republikánusok Ukrajnával tartanak kapcsolatot. A politikus az egész meghallgatás-sorozatot "a demokraták által színpadra állított teátrális televíziós színjátéknak" minősítette, miután szerinte "a legfőbb előadás, az Oroszország-kacsa, véget ért". Majd úgy vélekedett, hogy "ez az előadás nagy kárt okoz országunknak", mert "ez nem több mint egy bűncselekményt csak kereső impeachment-folyamat".

A meghallgatások ezt követően két külügyminisztériumi tisztségviselő tanúvallomásával folytatódtak. George Kent, a külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára és William Taylor, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetségének ügyvezető nagykövete korábban már tett tanúvallomást, de akkor még zárt ajtók mögött. Tanúvallomásuk kezdetén Adam Schiff figyelmeztette őket: ne említsék a Trump-Zelenszkij-telefonbeszélgetésről szóló első információkat kiszivárogtató illető nevét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!